Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311760    
Honlapkeszites

Zala kincse az erdõ - Erdésznap a Göcseji Falumúzeumban

Az erdõt, az erdõgazdálkodást mutatják be a Zala kincse az erdõ - Erdésznap címû egész napos rendezvényen szombaton Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban.


Az erdésznap kapcsolódok a falumúzeum hosszabbtávú környezet- természetvédelmi kezdeményezéséhez - ismertette Kaján Imre megyei múzeumigazgató. A tervek szerint a jövõben a gyógynövények - amelyeket a zalai emberek az erdõkben szedtek össze - hatásainak ismertetésével is kiegészül a skanzen kínálta.
Kostyál László igazgatóhelyettes hangoztatta, hogy a megye területének közel egyharmadát erdõ borítja. Az erdõség - amely a paraszti világban sok család számára a megélhetést biztosította - meghatározó eleme a zalai tájnak, ezért a falumúzeumnak, mint hagyományõrzõ intézménynek egyik feladata az erdõségek bemutatása.
Az Országos Erdészet Egyesület ((OEE) helyi csoportjának titkára szerint a program jó lehetõséget ad arra, hogy javítsanak az erdész-szakma, az emberekben felvillanó "favágó-kép" megítélésén, és megjelenhessen az erdõket nevelõ, a jövõnek dolgozó szakemberek arculata is - hangsúlyozta Vissi Géza.
Hozzáfûzte, az emberek általában a látványos dolgokat veszik észre, amelyek nem a legkedvezõbb színben tüntetik fel az erdészeket. A fakitermelések gyors, jelentõs és drasztikus változást okoznak az évtizedekig változatlannak tûnõ környezetben, ezért vélekedése szerint rossz az erdészek megítélése.
Az erdészemberek a nyüzsgõ világtól távol dolgoznak, és mindeddig keveset foglalkoztak a munkájuk megítélésével - fogalmazott Vissi Géza, hozzátéve, hogy a kommunikációs változások miatt viszont fontossá vált, hogy az emberek mit szólnak a tevékenységükhöz, milyen a társadalmi megítélésük. A rendezvény egyik célja az erdõ-szakma megbecsülésének elõsegítése, a tartalmas erdõgazdálkodás alapelveinek hirdetése és céljainak, eredményeinek ismertetése.
Az erdésznapon elhangzanak szakmai-jellegû elõadások, a kirándulóknak, természetkedvelõknek pedig praktikus tanácsokat adnak. Többek között megtudhatják, milyen célokra és hogyan használhatják fel az erdõ kincseit, melyek az ehetõ, és melyek a mérgezõ gombák, vagy például milyen módszerekkel lehet lemérni a házhoz szállított tûzifa valós súlyát, térfogatát.
A kínálat zenés, kulturális programokkal egészül ki. A gyerekek kipróbálhatják az erdõgazda-társasjátékot, a portákon, a pajta-galériában fotósok, fafaragók, népi iparmûvészek alkotásaiból nyílnak kiállítások, egy vitrinben például csont- és tojáshéj faragásokat mutatnak be.

MTI - Kanizsa2013-10-01 08:30:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül