Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55395651    
Honlapkeszites

Múzeumok õszi fesztiválja Zala megyében

Október elején, a Múzeumok õszi fesztiválja keretében több hetes múzeumpedagógiai programsorozat kezdõdik Zala megyében, az intézmények bemutatják programjaikat és az érdeklõdõk megismerhetik a múzeumok belsõ világát is.


Az oktatási intézmények számára szánt programokon a kiállítóhelyek oktatási szerepének lehetõségeit mutatják be és szemléltetik, hogy milyen szerteágazó tudás szerezhetõ be a múzeumokban - hangsúlyozta Kaján Imre megyei múzeumigazgató a szerdai sajtótájékoztatón.
A programokról elmondta: október 11-én a Göcseji Múzeumban Kéz a kézben címmel a közoktatási, közgyûjteményi, kulturális intézményekben dolgozó pedagógusok, andragógusok, közmûvelõdési szakemberek számára tartanak múzeumpedagógiai évnyitót. A zalai múzeumok ismertetik az idei tanévre szóló programkínálatukat és szó esik az iskolák és a múzeumok kapcsolatrendszerének bõvítési lehetõségeirõl is.
Az évnyitó az esti órákban a Tanárok éjszakája elnevezésû rendezvénnyel folytatódik, a pedagógusok megtekinthetik a Göcseji Múzeum kincseit, információt kapnak a kiállítási tárgyakról, rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt. Muzeológusok mesélnek a tárgyak történetérõl és beszélnek arról is, hogyan lehet például megkülönböztetni a hamis vagy eredeti iratot, vagy éppen arról, hogy mi minden deríthetõ ki egy 18-19. századi kézírásról. Az idén átadott látványtárakban megismerkedhetnek azokkal a lehetõségekkel, amelyeket az intézményeik igényei szerint felhasználhatnak.
Október 15-én a Fából vaskarika címmel tartandó rendezvényen arra hívják fel az érdeklõdõk figyelmét, hogy a környezetükben található régi, megkopott tárgyak is értékes darabok lehetnek. Restaurátorok mutatják be, hogyan lehet megvédeni, újjá varázsolni a régi tárgyakat.
A Múzeumok õszi fesztiválján a város építészeti értékeire is felhívják a figyelmet, október elején Nyitott szemmel, gyalogszerrel - Zalaegerszeg építészeti és képzõmûvészeti értékei címmel körsétát szerveznek. A túrán a történészek bemutatják a város rejtett értékeit is, mesélnek a városban található képzõmûvészeti értékekrõl, mûalkotásokról.
A diákok számára távolabbi helyszínekre is szerveznek kirándulásokat, a gyerekek többek közt eljuthatnak a megyében található Deák Ferenc-emlékhelyekre, a szigligeti várba vagy akár a fõvárosi múzeumokba is.

MTI - Kanizsa2013-09-25 13:38:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül