Ma 2019. j?nius 17. h?tf?,    
Laura napja van.    
Látogatók száma : 41566856    
Honlapkeszites

Kutatók éjszakája - Zalaegerszegen az egészségvédelem, Keszthelyen a tájarculat-változás a fõ téma

Zalaegerszegen a környezetvédelem és az egészségmegõrzés lesz a központi téma pénteken a Kutatók éjszakáján, a Balaton fõvárosában pedig többek közt a Keszthelyi-hegység tájarculat-változására kaphatnak tudományos magyarázatot az érdeklõdõk.


A zalaegerszegi felsõoktatási intézmények a Technológiai Centrummal és a Zalaegerszeg Felsõfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal közösen rendeznek programokat. A megyeszékhelyen ingyenes buszjáratokat is indítanak, így az érdeklõdõk több helyszínre is eljuthatnak a Kutatók éjszakáján - közölte Kustánné Fitos Amália szervezõ, a dékáni hivatal vezetõje.
A Technológiai Centrumban a robottechnikával ismerkedhetnek meg az érdeklõk, a Pécsi Tudományegyetem Egészségségtudományi Kar képzési központjában pedig a fizikai- és a lelki egészség köré építették fel a programokat. A látogatóknak bemutatják a biomechanikai labort, és elsõsegély-demonstrációt is tartanak.
Az egészségtudományi kar oktatói a Gasparich úti infócentrumban interaktív elõadások keretében számolnak be a kutatási eredményekrõl. A látogatók részt vehetnek vércukormérésen, lesz ételbemutató és étkezési tanácsadás. A Budapesti Gazdasági Fõiskola Gazdálkodási Karának Zalaegerszegi Intézete Mérlegen az egészség, avagy költségek és haszon címû elõadással kapcsolódik a témakörhöz.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatói a hétköznapi életben is hasznosítható fizikai, kémiai kísérleteket mutatnak be. A zöld kampuszon lehetõség lesz kincskeresésre is. A programsorozat a késõ esti órákban színházi elõadással zárul: a Hevesi Sándor Színház társulata Gianina Carbunariu román rendezõnõ Kebab címû színmûvét mutatja be.
Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán Éjjel-nappal Georgikon címmel zajlanak a késõ estig tartó programok szeptember 27-én. A Balaton-parti városban Dublecz Károly egyetemi tanár Tévhitek és szélsõségek a lakosság táplálkozásában címû elõadásában is szó esik majd az egészségrõl - közölte a dékáni titkárság.
Horváth Iván, a Bakonyerdõ Zrt. vezérigazgató-helyettese a tájarculat változásáról beszél, és tudományos választ ad arra a kérdésre, hogy a fekete fenyõ pusztulása után vajon összeomlás vagy felfrissülés várható a Keszthelyi-hegységben.
A programokat vadászkürt-, trófea- és vadászfegyver-, valamint ásvány- és talajbemutató teszi látványosabbá Keszthelyen.

MTI - Kanizsa2013-09-24 08:53:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble