Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54773759    
Honlapkeszites

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! hagyományõrzõ programsorozat - Érdemes útra kelni Szent Mihály napján – színes programok Zala és Somogy megyében

A Magyar Televízió Zrt., kormányzati támogatással nagyszabású programsorozatot hívott életre Szent Mihály napjára. Szeptember utolsó hétvégéjén három napon át országszerte közel 1300 település kínál különleges programokat. Ebben a néhány napban Zala és Somogy megye is számos helyi különlegességgel várja az érdeklõdõket. Mindenkinek érdemes hazalátogatnia akár csak egy rövid idõre is, hogy újra felfedezze otthonát. A kezdeményezés népszerûsítésében a Magyar Turizmus Zrt. is aktív szerepet vállal. A kormányzat összesen 992,3 millió forintos keretösszeget biztosít a kezdeményezéshez.


Közel 1300 önkormányzatnak lesz módja pályázaton nyert pénzbõl helyi jellegzetes programokkal részt venni a rendezvénysorozatban, és hagyományteremtõ céllal meggyújtani a Szent Mihály napi tüzeket, melyek központi helyszíne Ópusztaszeren lesz. A kezdeményezést Kovács Péter, az Itthon vagy! Kormányzati munkacsoport vezetõje fogja össze.

Somogy megyében összesen 81, Zala megyében pedig 72 település pályázott eredményesen a kiírt pályázaton.
Zamárdiban szeptember 28-án tartják a városi kilátó új megvilágításának avató ünnepségét, Kaposvárott a Rippl-Rónai Villa parkjában piknik várja a látogatókat. Sármelléken vendégül látják az erdélyi testvérvárosuk lakóit, ezzel is szorosabbra fûzve a kapcsolatot.
A többi településen is számos érdekességgel találkozhatnak az érdeklõdõk, többek között kézmûves vásárokkal, szüreti mulatságokkal és utcabálokkal.

Rákay Philip, az m1/m2 programigazgató-intendánsának ötlete alapján a cél az, hogy mindazok az emberek, családok, fiatalok, akik valamilyen módon kötõdnek egy, a jelenlegi lakóhelyükön kívüli településhez vagy térséghez, látogassanak vissza erre a 28-29-i hétvégére.
A Kormány felkérésére a Magyar Turizmus Zrt. is részt vesz a program népszerûsítésében. A nagyszabású kezdeményezésben kormányzati részrõl a Belügyminisztérium és az Emberi Erõforrások Minisztériuma is érintett.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! elnevezésû programsorozatot az MTVA két napon keresztül 20 órás mûsorfolyammal támogatja, és a közmédia 5 csatornájával újra összekapcsolja a külföldre szakadt és itt élõ magyarokat: közel 481 szakember összehangolt munkája révén 24 külsõ helyszínrõl jelentkeznek be élõben.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jóvoltából pedig oktatási intézmények pályázhatnak öregdiák találkozók megrendezésére.

A Szent Mihály napi hétvége egybeesik a Turizmus Világnapjához kapcsolódó hétvégével, mely alkalomból sok különlegességgel, érdekességgel, kedvességgel, és kedvezményes ajánlatokkal várják a vendéglátó és szálláshelyek mindazokat, akik a programsorozatokra útra kelnek.

Ezen a hétvégén a múzeumok ingyenes nyitva tartással várják majd a látogatókat. A kiesett bevételt a kormányzat megtéríti az intézményeknek.


Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!

A kezdeményezés célja, hogy a Turizmus Világnapja és a Szent Mihály-napalkalmából a közmédia csatornái (M1, Duna World, Duna, Kossuth és Petõfi Rádió) szeptember 27-29. között tematikus mûsorfolyam keretében megmutassák Magyarország jellegzetességeit, értékeit és rejtett kincseit.

Szeptember utolsó hétvégén a közmédia és a Magyar Turizmus Zrt. arra buzdítja a nézõket – éljenek bárhol is a világban – hogy kerekedjenek fel, látogassanak el szülõfalujukba, szülõvárosokba és ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon érzik magukat. A tervek szerint élõ körkapcsolás segítségével ünnepelhetnek együtt a magyarok, függetlenül attól, a világ mely pontján tartózkodnak éppen.

A kezdeményezés a Magyar Televízió Zrt.-tõl indult, ötletgazdája Rákay Philip, az M1/M2 intendánsa, programigazgatója. Az akció célja a hazai értékek, kincsek újrafelfedezése és az itthon, illetve külföldön élõ magyarság közötti kapcsolat- és közösségteremtés.

A Magyar Kormány kérésére a programsorozat támogatói közé lépett a Magyar Turizmus Zrt. is. Emellett Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Kovács Péter országgyûlési képviselõ, az Országgyûlés Sport- és Turizmus Bizottságának tagja megalakította az Itthon vagy! kormányzati munkacsoportot a program koordinációjára, valamint a kezdeményezés kormányzati támogatásának megszervezésére és összefogására. A Belügyminisztérium és az Emberi Erõforrások Minisztériumának illetékes államtitkárságai illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vesznek részt a program megvalósításában.

A kezdeményezés országos szintû kiterjesztésének érdekében a kormány pályázatot hirdetett önkormányzatok, oktatási- és kulturális intézmények bevonására, hogy lehetõséget adjon a településeknek múltjuk, jelenük és jövõjük bemutatására.

Pályázatot 3 területen lehetett benyújtani: önkormányzati eseményekre, intézményi és kulturális rendezvényekre igényelhettek támogatást.

Önkormányzati események
Önkormányzati eseményekre kérhettek támogatást, melyek során az adott hétvégén települési fesztiválokat tarthatnak. Ezen rendezvényeket napközbeni programok, szombat esti Szent Mihály-napi szüreti bál, illetve vasárnap este országosan összehangolt tûzgyújtás színesítik. A költségek fedezésére lakosságszám alapján pályázhattak az érdeklõdõ települések.

Somogy megyében sikeresen pályázó települések:
Bárdudvarnok, Somogyudvarhely, Taszár, Karád, Kánya, Zamárdi, Kaposszerdahely, Gamás, Visz, Újvárfalva, Balatonkeresztúr, Csoma, Kastélyosdombó, Kaposfõ, Hetes, Lulla, Bodrog, Ecseny, Nikla, Szõlõsgyörök, Igal, Szenta, Kaposkeresztúr, Somogymeggyes, Drávagárdony, Polány, Somodor, Felsõmocsolád, Kercseliget, Zákány, Szabadi, Látrány, Drávatamási, Mesztegnyõ, Juta, Buzsák, Zselicszentpál, Siófok, Kaposmérõ, Marcali, Hács, Kisasszond, Somogyegres, Somogygeszti, Kaposvár, Csurgó, Istvándi, Nagyberki, Nagybajom, Fonó, Balatonszemes, Mernye, Gyugy, Zselickislak, Kisbajom, Kisbárapáti, Balatonszárszó, Magyaregres, Bõszénfa, Lengyeltóti, Várda, Balatonberény, Andocs, Somogysárd, Nagyberény, Berzence, Mezõcsokonya, Gyékényes, Somogyaszaló, Darány, Fiad, Baté, Tengõd, Szilvásszentmárton, Somogybabod, Simonfa, Barcs, Kapoly, Balatonboglár, Alsóbogát, Zákányfalu.

Zala megyében sikeresen pályázó települések:
Mihályfa, Csesztreg, Zalaszentiván, Alibánfa, Nova, Zalacsány, Misefa, Pethõhenye, Nemesapáti, Zalabaksa, Nemeshetés, Nemesszentandrás, Hahót, Vasboldogasszony, Zalakomár, Vállus, Hagyárosbörönd, Baglad, Lendvajakabfa, Vindornyaszõlõs, Gelse, Letenye, Zalaistvánd, Gyûrûs, Lenti, Vonyarcvashegy, Kozmadombja, Zalaszentmárton, Gosztola, Vaspör, Sármellék, Nagyrada, Pórszombat, Balatongyörök, Szilvágy, Nemesrádó, Karmacs, Keszthely, Szentgyörgyvölgy, Ozmánbük, Söjtör, Alsónemesapáti, Bókaháza, Nagykapornak, Búcsúszentlászló, Pókaszepetk, Kisbucsa, Sümegcsehi, Felsõrajk, Gyenesdiás, Rezi, Orosztony, Nemessándorháza, Szijártóháza, Valkonya, Zalaszombatfa, Nagypáli, Dióskál, Gõsfa, Zalalövõ, Bagod, Nagykanizsa, Csonkahegyhát, Rédics, Zalamerenye, Zalaegerszeg, Alsópáhok, Vindornyafok, Külsõsárd, Kilimán, Kisrécse, Zalaszántó

 2013-09-20 10:40:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül