Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314675    
Honlapkeszites

A rezsicsökkentésrõl tartott fórumot Kanizsán Doncsev András államtitkár

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos országos roadshow keretében tartott sajtótájékoztatót a HSMK-ban Doncsev András, az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára és Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ, polgármester. A mintegy száz településen zajló rendezvényen köszönetet mond a FIDESZ mindazoknak az állampolgároknak, akik kiálltak e célért, továbbá tájékoztatást adnak az ország állapotáról, illetve arról, hogyan került hazánk ebbe a helyzetbe. Arra kérik az embereket, tartsanak ki az elveik mellett és segítsék õket a további küzdelemben, mert a választás alapvetõen a rezsiharcról fog szólni, hiszen nem mindenki áll a rezsicsökkentés mellett. Az országos átlaghoz hasonlóan, Nagykanizsán és környékén is húszezren írták alá a rezsicsökkentést támogató íveket.


A mûvelõdési intézmény zsúfolásig telt Farkas Ferenc termében az államtitkár többek között arról a küzdelemrõl beszélt, ami az elmúlt három évben jellemezte a társadalmat. Azokat az embereket, akik segítségével el lehetett érni, hogy Magyarország jobban teljesít. Hiszen egy csõd közeli országot vett át a polgári kormány, melyet sikerült odáig eljuttatni, hogy most az adósság elleni harc egyik állomásaként köszönetet mondhatnak.
Cseresnyés Péter elöljáróban szintén megköszönte mindazoknak, akik e küzdelem jeles és fontos állomásán a rezsicsökkentés melletti aláírásgyûjtéssel segítették a kormányzatot. Abban az esetben – hangsúlyozta –, ha a 2,2 millió aláírás nem gyûlt volna össze, sokkal kisebb súllyal tudta volna például az Európai Parlamentben képviselni miniszterelnökünk azt a magyar álláspontot, hogy minden egyes lépés a magyar nemzet, az itt élõ polgárok érdekében történt akkor is, ha nehéz és nagyon komoly ellenszélben valósulhatott meg.
Doncsev András felhívta a figyelmet arra is, hogy a Horn-kormány idején magánosított energia cégek 1995 és 2011 között több mint ezermilliárd forint profitot vittek ki az országból. A külföldi tulajdonú cégek a magyar emberek által befizetett pénzt nem forgatták vissza hazánkban. A FIDESZ 2010-ben, mielõtt kormányra jutott, megígérte az embereknek, nem fogja engedni, hogy tovább növekedjenek a lakosság terhei, ezért befagyasztotta a rezsiköltségek emelkedését. Mindez gyakorlatilag 20 százalékos csökkenést – mintegy 400 millió forintnak megfelelõ összeget – jelent, majd pedig 2013-ra lett az ország annyira erõs, hogy képes volt visszafizetni az IMF-tõl felvett hitelt az utolsó fillérig. Kijött abból a túlzott deficiteljárásból, amelybe uniós belépésünk óta a Gyurcsány-Bajnai-kormánynak köszönhetõen belekerültünk.
Az államtitkár ezt követõen felvázolta a rezsicsökkentés részleteit, amelyre korábban nem volt példa. A gáz, az áram és a távhõ árának 10 százalékos csökkentése után november 1-tõl 11,1 százalékos csökkenés következik. Így év végére 20 százalékkal fizetünk kevesebbet az energiáért. Július 1-tõl a víz, a csatorna, a szemétszállítás, a PB-gáz, a kéményseprés, a szippantott szennyvíz díja is csökkent. A földgáz ára köbméterenként 150-rõl 121 forintra mérséklõdött. Ezáltal egy két gyermekes család akár évi százezer-, egyedülálló állampolgár pedig évi 85 ezer forintot takaríthat meg.
Cseresnyés Péter megerõsítette az államtitkár által mondottakat, hangsúlyozva azt is, hogy a rezsicsökkentéssel minden család jól jár. Ez tulajdonképpen nem más, mint nettó fizetés- és nyugdíjemelés. A polgármester elmondta azt is, kidolgozás alatt áll, miképpen lehet a tûzifa és a szén árát is csökkenteni a jövõben.
A sajtótájékoztatót követõ fórumon a résztvevõk többek között a közoktatásban, az egészségügyben dolgozók, valamint a pedagógusok bérérõl kérdezték a két politikust, de természetesen kíváncsiak voltak arra is, hogy meddig tartható a rezsicsökkenés.
B.E.
 2013-09-20 10:15:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül