Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311716    
Honlapkeszites

Szedés után forduljunk gombavizsgálóhoz

Itt az õsz, itt a gombaszezon. A csapadékos idõszak kedvez a gombák szaporodásának, s ez együtt jár a mérgezések számának növekedésével is. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a gombamérgezés veszélyeire hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

A tisztiorvosi szolgálat azt ajánlja, hogy az összegyûjtött gombákat minden alkalommal mutassuk meg a gombavizsgálónak. A bevizsgáltatás elengedhetetlen akkor is, ha valaki úgy gondolja, hogy ismeri a gombákat, ez ugyanis az egyetlen garancia arra, hogy ne történjen gomba eredetû mérgezés. Fontos erre figyelni akkor is, ha a gombát szomszédoktól, ismerõsöktõl, kapjuk, illetve elkészített étel esetén kérdezzünk rá, hogy a gombavizsgálatot elõzõleg elvégeztették-e. Abban az esetben, ha a gomba elfogyasztása után a legkisebb rosszullét tünetei jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni. Mérgezés gyanúja esetén a szükséges teendõkkel kapcsolatban az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is kereshetõ a 06 80 20-11-99-es, éjjel-nappal hívható ingyenes telefonszámon.


A gombamérgezéses tünetek skálája az enyhe gyomorrontástól a halálos kimenetelig terjedhet. Az egyik legveszedelmesebb gomba a gyilkos galóca, hiszen egy példány vagy akár egy kis darabka a többi gomba mellé kerülve már elég ahhoz, hogy a kosár tartalmából készített étel végzetes legyen. De több más, hazánkban található gombafaj is képes komoly mérgezést okozni, ráadásul a súlyos tünetek késleltetetten is jelentkezhetnek. A gombamérgezéses esetek 25-35 százalékában 14 év alatti gyermek betegszik meg. Idén eddig 83 esetrõl érkezett bejelentés, melyek közül 35 gyermek volt, érintve többségében azért, mert a szabadban játszva megkóstolták a gombát.
A kanizsai vásárcsarnokban reggel 6-tól délután 13 óráig ketten ellenõrzik a lakosság által szedett kedvelt csemegét. A vizsgálatért nem kell fizetni. Mi is felkerestük a Csónakázó-tóhoz vezetõ sétány mellett szedett gombáinkkal a Vásárcsarnok szakértõjét, Gyöngyösi Csabánét.
– Folyamatosan, egész délelõtt jönnek hozzánk a gombások – jegyezte meg az épület tetõterében található irodában. – Reggelente lent a piacon átvizsgáljuk az árusítható gombákat, és kiadjuk az árusítási engedélyt. Õk profi módon ismerik a gombákat, nagyon nagy szakértelemmel végzik a munkájukat. A hobbi-gombásokkal már más a helyzet. Közöttük van olyan, aki csak az internetrõl, vagy a szakkönyvekbõl tájékozódik, és a gombák eltérõ színe miatt gyakran adódnak gondok. Másképpen néz ki a növény, amikor éppen kibújik a földbõl, középkorú, vagy éppen öregecske. Minden ehetõ, fogyasztható gombának van egy mérges változata is. Egymás mellé téve elsõ látásra hasonlónak tûnnek. Akik az ismertetõ jegyek alapján sem tudják megkülönböztetni egymástól az ehetõ és mérges gombát, behozzák hozzánk átvizsgáltatni. Ez a legbiztonságosabb megoldás.
– Az országos sajtó is megemlítette, az elmúlt napokban 6-700 kilogramm gombát hoztak be árusítani naponta.
– 15-20 éve itt dolgozom, de ilyen nagy mennyiségû termést még nem láttam. Átvizsgálás után a kereskedõk még a környezõ városokba is szállítottak belõle, de számtalan városból érdeklõdtek, még Gyõrbõl is telefonáltak, és eljöttek vásárolni. Most már lecseng a vargánya és a rókagomba szezonja. Jönnek a közkedvelt õszi gombák, a rizike a pereszkék, a tölcsér- és a tuskógombák. A csoportos tuskógomba is ehetõ és árusítható. Az október végén megjelenõ gyûrûs tuskógomba csak feltételekkel fogyasztható. Nagyon finom gomba, sütés elõtt azonban 20 percig kell fõzni, hogy a méreganyag kioldódjon belõle. A nagy gombaszezon november elejéig tart.
Beszélgetésünk végén vizsgálóasztalra került az általunk szedett gomba is: – ez a gévagomba már nem ehetõ, mert öreg. A sampion ehetõ, a piros galambica kesernyés, nem jó ízû, ne együk meg. A csirkegombához hasonlított a mérgezõ, rõt tejelõgomba. A csoportos tintagomba feltételekkel fogyasztható, nem lehet rá alkoholt inni. A vastag húsú pókhálós gomba megfõzve elfogyasztható, de a szakértõ nem javasolta, mert külsõ hasonlósága miatt összetéveszthetõ a mérgezõ fajtával. Elõször elfogyasztva semmilyen gondot nem okoz, hogyha valaki másodszor eszik belõle, súlyos veseelégtelenséget okozhat neki. Szép gomba, formáját tekintve a vargányához hasonlít, a színe azonban néhány órával ezelõtt még lila volt. A rozsdasárga tölcsérgomba gyomorbántalmakat okoz.
Még tanulnunk kell a gombaismeretet – summáztuk a szép gombatálunkat szemlélve. Mesegombát, légyölõ galócát nem hoztak? – kérdezte érdeklõdve Gyöngyösi Csabáné, miután mindent az asztalra pakoltunk. Légyölõ galócát nem láttunk – nyugtattuk meg. De vajon miért kérdezhette ezt tõlünk a gombaszakértõ?
B.E.

Képünkön (a sampion kivételével) olyan gombafajták láthatóak, melyek fogyasztásra alkalmatlanok, sõt veszélyesek!2013-09-20 08:37:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül