Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088656    
Honlapkeszites

Mesék a lányról, a fiúról és az álmok világáról

„Meseszerû, múlt vagy jövõbéli alkotások?” Erre a kérdésre is megtalálhatják a választ mindazok, akik megcsodálják Szõke Péter Jakab festményeit a Palini Általános Iskola galériájában. Azokat az élénk színvilágú képeket, melyekbe a fiatal, útkeresõ alkotó belecsempészte sajátos, „jakabi” mágiáját.

Amely nem más, mint a mûvész lelki ereje, amit ecsetvonásai jóvoltából a munkáin is felfedezhetünk. Érdekes világ ez a Szõke Péter Jakabi dimenzió: elsõsorban azért, mert elrepít a saját „üveghegyén” túlra, így olyan távoli helyekre utazhatsz képei segítségével, ahol – ha máskor nem, gyermekkorodban – a már biztosan jártál.


Ez pedig a mesék szépsége, a legendák és a talányok végeláthatatlan labirintusa, melyben „szerencsét próbálhat”, az „ezerarcú lány”, a „több lelkû” férfi – akár a csillagos ég alatt, akár a perzselõ nap forróságában. A fõvárosban élõ Szõke Péter Jakab festményei habár sokféleképpen értelmezhetõek, egy dolog azonban biztos: élet van bennünk, mégpedig olyan vitalitás, ami valóban csak egy fiatal, szárnybontogató alkotó munkáiban lelhetõ fel. Így szín-és formavilága közel áll a jövõ generációhoz is, ezért a Palini Általános Iskolások örömmel fedezték fel a „jakabi” festmény-meséket a tárlat szerdai ünnepélyes megnyitóján, ahol Péntek Lászlóné igazgatóhelyettes mondott köszöntõ beszédet. Majd az intézmény diákjai mutatták be „saját” meséjüket: Lázár Ervin Négyszögletû Kerek Erdeje, Dömdödöm és társai igazán illettek abba a fantáziálás határait súroló légkörbe, ami – a festményeknek köszönhetõen- belengte az iskola auláját. A Kendlimajori Ludvig Nemzetközi Mûvésztelep látogatói körében ismert, elismert és közkedvelt Szõke Péter Jakab munkásságát Lengyák István, a Hevesi Sándor Általános Iskola galériavezetõ pedagógusa méltatta. Beszédében a líra és a költészet nyelvét segítségül hívva elmondta, milyenek lehetnek egy 21. századi alkotó álmai, amiket a mûvész valóra is váltott – ennek ékes bizonyítékai a kiállított festmények. Majd Szõke Péter Jakab szólt az intézmény diákjaihoz, akiket- a maga „bohókás” módján- biztatott rajzolásra, festésre: „Ugyanúgy, ahogy ti, én is festõnek születtem…

Sz.Zs.

További képek a galériában.2013-09-18 14:08:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül