Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54780914    
Honlapkeszites

Templomok éjszakája – Nyitni kívánnak minden jóakaratú ember felé

Szeptember 14-én, a Templomok éjszakája program keretében nagy ferences szentekkel is „találkozhatunk” középkori környezetben, sejtelmes gyertyafénynél az Alsóvárosi templomban. A Szakrális Mûvészetek Hete elnevezésû országos rendezvénysorozat programjaihoz csatlakozott a Szent József Templom is.

A templom új plébánosa, Váron István plébániai kormányzó elmondta, az õ bemutatkozása, egyben a templom bemutatása is ez az alkalom. Nyitni szeretnének a világ, a város és az emberek felé, ezért olyan programokat választottunk, amelyek a nem vallásos emberek számára is érdekesek lehetnek.


Este 20 órától szeretettel várják a templomba a hívõket és a nem hívõket egyaránt. A hagyományosan este 18 órakor kezdõdõ szentmise után, 19-20 óra között történik az „átállás”.
– Szeretnénk megismerni az itt élõ embereket, és szeretnénk, ha az itt élõk megismernék a plébánia közösségét és a ferences templomot. Ezen az estén bepillantást szeretnénk nyújtani ferences örökségünkbe, ismertetjük a templom és a kolostor történetét, és fiatalok közremûködésével felidézzük néhány percben a leghíresebb ferences szentek – Szent Ferenc, Páduai Szent Antal, Kapisztrán Szent János, Szent Bonaventura és Szent Klára – életét egy hangulatos kolostortúra keretében. Magát a kolostort, a város egyik elsõ számú látványosságát, történelmi emlékét is megismerhetik ez alkalommal az érdeklõdõk. Az épület sajnos üresen áll, erre az egy éjszakára azonban újra életre kel, hogy megmutassa magát, és felidézze a régi idõk szellemiségét. A sötét kerengõben, melyet csak mécsesek fénye fog megvilágítani, mindenki átérezheti, milyen is lehetett itt az élet évszázadokkal ezelõtt – részletezte a plébániai kormányzó. – Közben, a várakozó csoportok 3-5 percenként indulva a templomtérben megtekinthetik az „Angyalok gyermekszemmel” gyermekrajz-kiállítást, mely a Családháló kezdeményezésére megrendezett pályázat nagykanizsai alkotásaiból készül, és ekkor lesz elõször látható a templomban.
Mindemellett hallgathatjuk és énekelhetjük a gitáros csoport énekeit, az egyik oldalkápolnában pedig beszélgethetünk a homokkomáromi szerzetesekkel. Séta közben megnézhetjük végre alaposabban a templom festményeit és szobrait is szakavatott ismertetõkkel.
Az éjszakai programot 22.30 órától agapé, közös étkezés zárja a ferences egyszerûség jegyében, mely jó alkalmat kínál a beszélgetésre, a találkozásra.
B.E.2013-09-10 12:57:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül