Ma 2023. 3 27.
Hajnalka, Lídia, Auguszta napja van.
Látogatók száma : 54788020    
Honlapkeszites

Kíntornások fesztiváloznak Keszthelyen

Svájci, német, olasz lengyel és magyar résztvevõk jóvoltából több mint félszáz tekerõs zenegép lesz látható és hallható a hét végén Keszthelyen a I. Nemzetközi Verklifesztiválon.


A Keszthelyi Turisztikai Egyesület, a Keszthelyi Térségi Vállalkozó Klub és a Sétáló Utcai Kereskedõk Egyesülete közremûködésével a két éve a városban megnyílt Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeum svájci tulajdonosának kapcsolatai jóvoltából szervezik az eseményt. Szeptember 7-én és 8-án mintegy nyolcvan svájci, német, olasz, lengyel és magyar kíntornás 58 zenegéppel szerepel.
A szervezõk tájékoztatása szerint a rendezvény helyszíne a sétálóutca és a fõtér, ahol a verklik muzsikáját kézmûvesek kirakódó vására, táncmûsor és zenei fellépõk egészítik ki. A közönség maga is megidézheti az 1920-30-as éveket, ugyanis jelmezversenyt hirdettek, hogy látványban, ruhákban is megelevenedjenek a boldog békeidõk. A ruhákon kívül a legszebb zenegépet is díjazzák.
Az ötletadó, a svájci Hans-Jörg Surber és felesége 2011-ben nyitotta meg Keszthelyen a zeneautomatákat és fonográfokat bemutató múzeumát. Surber számos országba eljutva kíntornásként jó néhány kollégájával áll kapcsolatban, így idén májusban velük együtt kezdték el a különleges fesztivál elõkészítését.
A szervezõk azt remélik, hogy a hagyományteremtõ programmal - amelyet kétévenként szeretnének megismételni - sikerül a Balatonnál kissé meghosszabbítani a nyári szezont, színvonalas kikapcsolódást nyújtva a hazai és külföldi turistáknak.MTI Fotó: Varga György
 

 

MTI - Kanizsa

 2013-09-06 10:14:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül