Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358725    
Honlapkeszites

„… Mert enni jó, jót enni pedig élvezet”

A közelgõ dödölle fesztivál (egyik)„beharangozásaként” kedden mutatták be az esemény gasztro-részét szervezõ mesterszakács, Prikryl József könyvét, amely – érthetõ módon – a dödöllérõl kapta nevét. A kötet nem pusztán receptgyûjtemény: olyan érdekességeket is tár az olvasók elé, melyek jóvoltából a hagyományos zalai, népi ételek világa illetve a dödölle-kultusza is feltérképezhetõvé válik.


Pedig talán még maga a szerzõ, a Venesz-díjas mesterszakács sem gondolta volna másfél évtizeddel ezelõtt, amikor a sors és a munkája Tolna megyébõl szólította, hogy megérkezvén a több tájegység ízvilágát magában foglaló Zalába, olyan ételekkel is találkozik, melyekrõl korábban még csak nem is hallott. Ilyen volt például a dödölle is, mely – ahogy Prikryl József fogalmazott a könyvbemutatón – azonnal belopta magát a szívébe hamisítatlan egyszerûségével. Egy zalakarosi szálloda konyhafõnökeként viszont nap, mint nap találkozott ezzel az étellel, szakácskollégái jóvoltából pedig a dödölle készítésének csínját-bínját is elsajátította, tudását pedig – tökélyre – a dödöllefesztiválok során fejlesztette.
- Amikor megnyertük az elsõ ilyen rendezvény fõzõversenyét, döntöttem úgy, hogy a dödöllét, mint autentikus értéket képviselõ ételt, tovább kell adnom a jövõ nemzedékei számára. Nemcsak helyi értékként kezelve, hanem mint a magyar konyhamûvészet egyik ragyogó gyöngyszemét – mondta Prikryl József.

Sz.Zs.
 2013-09-04 10:48:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül