Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415751    
Honlapkeszites

Magyar és lengyel képzõmûvészek közös tárlata Krosnóban

Zalaegerszegi és krosnói szobrász- és grafikusmûvészek alkotásaiból nyílik közös kiállítás a lengyelországi Krosnóban augusztus 30-án.


A magyar kortárs alkotók közül Frimmel Gyula grafikus és Horváth László szobrász, a lengyel mûvészek közül pedig Piotr Burger szobrász és Miroszláv Rymar grafikus munkáit állítják ki. A krosnói Kézmûves Múzeum tárlatán a zalaegerszegi alkotások lesznek túlsúlyban, míg jövõ év májusában, a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban megrendezendõ "viszont-kiállítás" anyagának döntõ többségét a lengyel mûvészek munkáiból állítják össze - mondta el Kostyál László mûvészettörténész az MTI-nek.
A zalaegerszegiek az utóbbi években készült, összesen 35-40 alkotással érkeznek Krosnóba. A tárlaton Frimmel Gyula sokszorosított grafikáit, Horváth László munkái közül pedig a vasporos felületû, "ásatag, archaizáló hatású" kisplasztikákat mutatják be - ismertette Kostyál László.
Frimmel Gyula egy képen, egy kompozíción belül gyakran alkalmaz sokszorosított grafikai eljárásokat és technikákat. A képek részleteit klasszikus felfogásban készíti el vagy rajzolja meg, a darabokat gyakran "puzzle szerûen" helyezi el, a kész kompozícióban viszont minden részletnek értelme, célja és mondanivalója van, ami elgondolkoztatja a nézõket - mutatott rá a mûvészettörténész.
Horváth László kisplasztikáin - a mondanivalótól függõen - váltakozva jelenik meg a vasporos és a csillogó, krómacél felület. A motívumok részben múltba forduló, a múlt üzenetét kutató szemléletmódról tanúskodnak, de pár alkotásán a moralizáló, vallásos irányultságot is fel lehet fedezni - magyarázta Kostyál László.
A Göcseji Múzeum és a Zalai megyeszékhely testvérvárosában, Krosnóban található Kézmûves Múzeum közötti szakmai együttmûködés 2000-ben kezdõdött el. A közel másfél évtized alatt számos kiállításcserére került sor, az intézmények munkatársai tapasztalatcseréken vettek részt, nemzetközi kiállításaik alkalmával kölcsönösen meghívták egymást zsûrizni.
A magyar és lengyel képzõmûvészek közös tárlata a tervek szerint október 6-ig tekinthetõ meg a krosnói Kézmûves Múzeumban.

 

MTI - Kanizsa2013-08-27 10:05:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül