Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350353    
Honlapkeszites

Sokszínû évadra készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

A tavalyihoz hasonló, sikeres, izgalmas, sokszínû évadra készül a zalaegerszegi Hevesi Színház társulata - mondta Besenczi Árpád igazgató a társulat hétfõi évadnyitó ülésén.


A direktor kiemelte, hogy a társulat minden tagját igyekeznek tehetségének, habitusának megfelelõ feladatokkal ellátni. Szólt arról, hogy a tervek szerint a színház nonprofit gazdasági társasággá alakul át, ugyanis ez a szervezeti forma könnyebbséget jelentene a gazdasági tervezésben. Az átalakulásról azonban egyeztetni kell a fenntartó zalaegerszegi közgyûléssel. Besenczi Árpád reményét fejezte ki, hogy a költségvetésbõl jelenleg hiányzó 60 millió forinthoz hozzájuthat a színház. A korábbi években a teátrum fenntartása 60-40 százalékban megoszlott a megyei és a városi önkormányzat között, tavaly viszont 100 százalékban Zalaegerszeg önkormányzata lett az intézmény fenntartója, így az átalakult finanszírozás miatt idén a megye már nem tudta biztosítani a támogatást.
Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg alpolgármestere az évadnyitót követõen újságírói kérdésre elmondta: nagy lehetõséget jelent Zalaegerszeg számára, hogy a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház is a 100 százalékban városi fenntartásba került. Hozzátette: mindkét színház kiemelt szerepet játszott a város és a megye életében, most viszont több olyan közös programot tudnak szervezni, amelyek lehetõvé teszik, hogy még színesebb legyen helyi kulturális élet. A zalaegerszegi színházban már az évadnyitót követõen elkezdõdtek a próbák. Az elsõ bemutató szeptember 27-én az Emil és a detektívek címû zenés kalandjáték lesz Farkas Ignác rendezésében, Erich Kästner híres regényét Horváth Péter alkalmazta színpadra. Októberben a Csíksomlyói passiójátékot mutatják be, a darabot Csiszár Imre állítja színpadra. A zalai származású szerzõ, Szálinger Balázs Köztársaság címû drámáját novemberben láthatja a közönség Sztarenki Pál rendezésében. Az idei évben az utolsó nagyszínpadi bemutató A muzsika hangja címû musical lesz.
Tasnádi István Cyber Cyrano címû színmûvének bemutatójával folytatódik a kifejezetten középiskolások és felsõ tagozatos általános iskolásoknak szóló tantermi deszka elnevezésû programsorozat. Az elõadással egybekötött beavató programban a diákokat érintõ aktuális problémákat dolgoznak fel.
Az elmúlt évben Kapukód névvel egy másik színházi sorozat is elkezdõdött Zalaegerszegen. Az elõadások helyszínéül szolgáló földszinti lakásban tavaly Spiró György Prach címû komédiáját láthatta a közönség, idén Shirley... Egy asszony monológja három képben címmel a családanyákról, a körülmények csapdájában õrlõdõ nõkrõl szóló kacagtató történetet adja elõ Ecsedi Erzsébet.

MTI - Kanizsa2013-08-26 14:03:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül