Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772398    
Honlapkeszites

Szent István napi ünnep a Vajdaságban (is)

Az elõttünk álló hétvége nemcsak szûkebb, hanem tágabb pátriánkban is tartogat elfoglaltságot minden korosztály érdeklõdésének eleget téve. Nagykanizsa testvérvárosában, a szerbiai Magyarkanizsán idén is nagyszabású, kétnapos rendezvényt tartanak Szent István napja és az új kenyér ünnepe alkalmából.

Az augusztus 24-én (szombaton), a kora esti órákban kezdõdõ ünnepi eseményforgatagban kulturális-, mûvészeti-, táncos-, színházi- és zenei programokból egyaránt válogathat a nagyérdemû. A Magyarkanizsa városközpontjában tartandó rendezvény sajátossága, hogy nemcsak szerb és magyar ajkú vendégeket vonz már hosszú évek óta, hanem más nemzetek, népek polgárait is.


Ennek folytán a rendezvényen már távoli népek országainak kulturális szokásaiból is ízelítõt kaphatnak az érdeklõdõk, népszerû szabadkai elõadók tolmácsolásában, így akár Törökország, Ciprus vagy Indonézia néphagyományaiból. Természetesen a fõ hangsúly a magyar néphagyományokon lesz, az ünnepi program szombatján és vasárnapján is. Népszerû magyar elõadók, színészek - többek között Charlie, a budapesti Turay Ida Színház mûvészei - táncosai - szórakoztatják a rendezvényre látogatókat. Ahogy a számos kísérõprogram is izgalmas és tartalmas percekkel kecsegtet, vidámparktól az óriásbográcsban készülõ, 1500 adagos pásztorgulyás megízleléséig.
Szent István ünnepéhez méltóan nem maradhat el a szentmise – katolikus és pravoszláv szokásoknak megfelelõen-, illetve az új kenyér megáldása sem. A programokkal egy idõben kerül sor az immár ötödik alkalommal megrendezett a „Legszebb kenyér” verseny díjkiosztójára is, melyre elõzetesen lehetett nevezni, csapatoknak, cégeknek és magánszemélyeknek. A „kenyérszegést” követõen – rendezvény második napján, a késõ esti órákban - tûzijátékkal, Rúzsa Magdi koncerttel, és éjszakába nyúló zenei csemegével, a budapesti Night Cruisers Band fellépésével zárul a magyarkanizsai Szent István napi ünnep.
 

Kanizsa2013-08-23 09:44:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül