Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127451    
Honlapkeszites

Sokszínû õszi programok
A Kanizsai Kulturális Központ õszi-téli programjairól adott ízelítõt sajtótájékoztatóján az intézmény vezetése.

Dolmányos Erzsébet, a KKK megbízott igazgatója elöljáróban elmondta, megtartva nagyon sok régi sorozatot és mérlegelve az elõzõ évek tapasztalatait, néhány elemet módosítottak, és új, sikeres sorozatot is indítottak az elmúlt évben.

Tóthné Hegedûs Erzsébet a felnõtt színházbérletekben történt apró módosításokról beszélt elsõként. A könnyedebb, sokkal jobban eladható elõadások közé megpróbáltak belecsenni egy-egy elgondolkodtató elõadást is, ami úgynevezett katartikus élményt is adhat a közönségnek. Változatlanul megmaradt a Rátkai, a Bródy és a Hevesi bérlet. A Hevesi bérlet táncszínházat és komolyabb, elgondolkodtató darabokat mutat be. Az ExperiDance Tánctársulat legújabb darabját mutatja be Kanizsán, és láthatjuk Arthur Miller, Lefelé a hegyrõl címû mûvét fõvárosi színészek elõadásában. A nagyobb tömeget jobban vonzó musicalek, zenés darabok és vígjátékok a Bródy és a Rátkai bérletben találhatók. A bérletek ára magasabb az elmúlt évinél, ennek piaci okai vannak. Egy-egy jelentõsebb produkciót egymillió forint körül lehet leutaztatni Kanizsára. Bérleten kívüli elõadások is várhatóak az õsz folyamán, de lesz határon túli irodalmi jellegû elõadás is az ifjúság számára. Ha lesz rá érdeklõdés, õsszel indulhat az úgynevezett beavató színház középiskolásoknak – foglalta össze Tóthné Hegedûs Erzsébet.
Horváthné Gelencsér Edit a gyermekszínházi programokra hívta fel a figyelmet. A gyermekszínházi bérlet hagyományosan négy elõadásból áll. Újításként a Bonbon Matiné sorozatot tervezik Kanizsára hozni. Az 5-10 éveseknek szóló elõadásokat délelõtt és délután tekinthetik meg a HSMK-ban. Folytatják a kézmûves játszóház közkedvelt programjait is az év folyamán.
Kovácsné Mikola Mária a felnõtt korosztálynak szóló komolyzenei hangversenysorozat elõadásait ismertette, mellyel egy ûrt szeretnének pótolni a városban. Talán 10-15 évvel ezelõtt volt utoljára bérletes hangversenysorozat Kanizsán. A Filharmónia Budapest és a Felsõ-Dunántúl Kht. felkeresésére megpróbálkoznak négy hangversenybõl álló sorozattal. November 24-én Jandó Jenõ zongoraestje hangzik el a Medgyaszay Házban. Február 11-én a Gyõri Filharmonikus Zenekar játszik Medveczky Ádám vezényletével, március 9-én az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Drahos Béla vezényletével, s végül április 27-én a Mendelssohn Kamarazenekar lép fel Kováts Péter vezényletével. A Nemzetközi Kanizsa Jazz fesztivál két napos programja október 10-11-én zajlik a HSMK-ban. A fesztivál immár 35 éves, ez alkalommal is világsztárokat láthat a kanizsai színpadon a mûfajt kedvelõ közönség. Havi rendszerességgel, november második felétõl folytatódik a Humánökológiai Szabadegyetem. Magyarország természeti értékei címmel kisiskolások részére a tavaly indított sorozatot is bõvíteni szeretnék. Az Idõsen is egészségesen elõadássorozat és a Világjárók Klubja szintén havonta várja az érdeklõdõket.
Szakács Gábor a PANKKK könnyûzenei koncertsorozat, és a Táncra lábam népzenei táncház sorozat rendezvényeit ajánlotta, továbbá a Firkin Együttes élõ koncertjét, és az Erzsébet-Katalin bált, melyen sok meglepetés várja a névnapjukat ünneplõ hölgyeket. Az évet szilveszteri bállal zárják a Medgyaszay Házban.
Godinek Ibolya a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Ház gyermekszínházi sorozatát emelte ki. Október 16-án 11 és 14 órakor a Pampalini Afrikában címû elõadást, november 6-án a Kuglóf Király udvarában címû elõadást, december 3-án pedig Betlehemest láthatnak Écsi Gyöngyi elõadásában. Folytatják a pódium elõadásokat. Októbertõl indul az alakformáló torna, lehet jelentkezni a Zalagyöngye táncegyüttes utánpótlás csoportjaiba, és a kezdõ hastánctanfolyamra. A népszerû Salsa tánctanfolyamra is várják a jelentkezõket.
Kõfalvi Csilla intézményegységvezetõ a közgyûjteményi intézményegység eseményeit vázolta fel. Október-novemberben két kiállítással rukkol a nagyközönség elé a Magyar Plakát Ház. Október 10-én délelõtt 11 órakor Varázslatos India címmel megnyílik Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet reprezentatív életmûvét bemutató kiállítás. Október 30-án 17 órakor Feledy Balázs mûvészeti író a Magyar plakát-retró kiállítást ajánlja az érdeklõdõk figyelmébe. Az összeállítás harminc év plakátmûvészetébõl ad ízelítõt huszonegy mûvész alkotásán keresztül. Továbbá tervezik a Nemzeti Galéria fõigazgatója közremûködésével a Z. Soós István gyûjtemény újragondolását. A kiállításokon nagy örömmel fogadják a középiskolásokat is.
B.E.


2008-09-22 09:48:05


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül