Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046726    
Honlapkeszites

Oltárképletek a dél-magyarországi eklektikus építészetben
Hagyományosan az õsz beköszöntével, szeptember hónap harmadik hétvégéjén kerülnek megszervezésre a Kulturális Örökség Napok. Az esemény az Európa Tanács védnöksége alatt negyvennyolc országban, közel negyed évszázada teszi hozzáférhetõvé, ingyenesen megtekinthetõvé a mûemlékeket, emlékhelyeket. Célja, hogy közelebb hozza az európai polgárokat kulturális gyökereikhez és felhívja figyelmüket azok megõrzésére, megértésére – e szavakkal köszöntötte Száraz Csilla igazgatónõ az örökségvédelem ünnepe alkalmából rendezett elõadás hallgatóságát a Thúry György Múzeumban. Ezt követõen átadta a szót Stamler Lajos pedagógusnak, akinek áprilisban, a mûemléki világnapon tartott elõadását is nagy érdeklõdéssel hallgatta a közönség.

Stamler Lajos pedagógus mintegy tizenöt éve kezdte el a ma már több ezer fotóból álló gyûjteményének fotózását, dokumentálását. Hahót és Zalaszabar után Miháld és Tótszerdahely környékét járta be fényképezõgépével, azután Somogy megyében a sváb településeket nézte meg. Kiderült, a díszítményeknek nemcsak esztétikai, hanem egyéb jelentése is van. Eddig több mint ezer épületet lefotózott, a gyûjtõmunkából még Barcs és Csurgó vissza van, szeptemberben azokon a településeken folytatja a fotózást. Utána jöhet a szerkesztõ munka, hiszen a díszítmények jelentésérõl majd könyv is készül.

A pedagógus elõadásában a dél-zalai oltárképletekrõl szólt. Egy-egy díszítménytípus jelentésének alakulása, változatainak bemutatása volt igazán a bemutató célja.
Az örökségvédelmi napok apropóján a hétvégén több mûemlék is nyitva tartott a városban. Közöttük a Thúry György Múzeumot is ingyen látogathatták szombaton és vasárnap.

B.E.

2008-09-22 09:42:45


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül