Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357351    
Honlapkeszites

Nyilvános hattyúgyûrûzés a Balatonon

A közönség bevonásával rendez ismét hattyúgyûrûzési programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Balatonnál tizenegy helyszínen augusztus 15-én és 16-án.


A bütykös hattyúk gyûrûzése a madárvédelmi szempontok mellett különleges látványt is ígér, hiszen a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erõs és harcos hattyúkat puszta kézzel kell befogni - közölte az egyesület hétfõn az MTI-vel. A program célja, hogy a Balaton egyik emblematikus állatát jobban megismerjék az emberek.
Az akciót az elõzetes tervek szerint csütörtökön Balatonfüreden, Révfülöpön, Badacsonyban és Keszthelyen rendezik meg, pénteken pedig Keszthely mellett Balatonmáriafürdõn, Balatonfenyvesen, Balatonlellén, Balatonföldváron, Zamárdiban, és Siófokon kerül sor a madarak megjelölésére.
A gyûrûzés segítségével ismételt befogás nélkül, távcsõvel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket, ez pedig nélkülözhetetlen a faj kóborlási szokásainak pontosabb megismeréséhez.
Az MME azért szervezi mindig augusztus elsõ felében a hattyúk gyûrûzését, mert a lúdalakúak érdekes vedlési sajátossága, a lohosodás, azaz a repülõtollak egyszerre történõ cseréje éppen ebben az idõben esedékes. Ilyenkor a madarak akár 6-8 hétre is röpképtelenné válnak, és nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken.
A programok pontos idõpontjairól az MME honlapján (http://mme.hu/) lehet tájékozódni.

MTI - Kanizsa2013-08-12 12:24:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül