Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54781027    
Honlapkeszites

A közvetlenség ünnepe az Õrségben, azaz Hétrétországban

Hétrétország - a szerek és porták közfesztiválja címmel tíznapos programsorozat kezdõdik augusztus 10-én az Õrségben: a vendégeket színes programokkal, zenével, filmvetítésekkel, játszóházzal, táncos és mesés produkciókkal várják az õrségi falvakban.


A közfesztivál a rendezvénysorozat közösségi, közvetlen jellegére utal - mondta el Sülyi Péter, a fesztivál szervezõje az MTI-nek. Szavai szerint nem akarják választásra kényszeríteni a látogatókat túlkínálattal, inkább emberléptékû, a családok számára befogadható számú programot állítottak össze.
A látogatók még így is majdnem félszáz színvonalas, izgalmas program közül választhatnak. A különbözõ helyszíneken hazai és határon túli elõadók, alternatív rockzenekarok, tradicionális népzenét játszó együttesek lépnek fel. Báb- és táncszínházi elõadásokat tartanak, vásári pszichodrámát mutatnak be, a Malom moziban filmeket vetítenek. A fesztivál ideje alatt öt idõszaki tárlaton Göcsej népmûvészetét reprezentáló tárgyakat, képzõmûvészeti alkotásokat, festményeket láthatnak az érdeklõdõk és megtekinthetik az õrségi tájról készült fotókat is.
A vendégek a tájegység gasztronómiai hagyományaival is megismerkedhetnek: Gaál Zsuzsa Az õrségi konyha kincsei, régi és új receptekkel címû kötetét Szalafõn, a Múltidézõ Vendégházban mutatják be. A természetkedvelõk túrákon vehetnek részt, az õriszentpéteri Csillagrétrõl pedig megszemlélhetik az éjszakai égboltot - sorolta a programokat Sülyi Péter.
A fesztivál címére utalva a (Hétrétország - a szerek és porták közfesztiválja) beszélt arról is, hogy a szer az Õrségre jellemzõ településszerkezetet jelenti, amelynek egyik klasszikus példája a hét szerbõl álló Õriszentpéter. A régi õrségi települések többsége úgy alakult ki, hogy a családok elfoglaltak egy-egy dombtetõt, ahol kialakították a lakóhelyüket, ezeket a portákat nevezték el szernek - magyarázta Sülyi Péter.
Az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy a Hétrétország fantázianév, a környezet, a zöldellõ rét hangulati meghatározását jelenti. Pár évtizeddel ezelõtt a határ még elhanyagolt képet mutatott, de most bármerre nézünk, az Õrségben ismét zöldellõ réteket látunk, és a legelõkön újra megjelentek az állatok.
Hétrétország évente tíz napig (a fesztivál ideje alatt) létezik, szoros határai nincsenek. Idén 19 õrségi települése alkotja Hétrétországot és mintegy 54 helyszínen nyílnak meg a vendégváró porták. A vendégek beléphetnek a családi házakba, kézmûves mûhelyekbe, a házigazdák pedig mesélnek a falujukról vagy körbevezetik õket a portákon.
A nyitott porták címe és nyitva tartási ideje, valamint a fesztivál részletes programja a Hétrétország honlapján (www.hetretorszag.hu és www.orsegitelehaz.hu) is megtalálható.

 

MTI - Kanizsa2013-08-09 08:17:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül