Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088682    
Honlapkeszites

Cirkusz az egész világ

Kossuth Tivadar vajdasági festõmûvész Cirkusz az egész világ címû kiállítása látható október elsejéig a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában.


Az ünnepélyes tárlatmegnyitón az alkotó munkásságáról Réti Mária mûvészettörténész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kutatója mondott bevezetõt. Közremûködtek a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti Iskola zene tagozatos hallgatói, valamint a Hevesi Sándor Általános Iskola és a Tungsram Radnóti Díjas versmondó körének tagjai.

Kossuth Tivadar 1947-ben, a vajdasági Törökbecsén született (ma Szerbia). A festészettel kisgyermekként, otthon ismerkedett meg. Édesanyja ikonfestéssel is foglalkozott. Mûvészeti diplomája megszerzését követõen, szülõvárosában a csempegyár finomkerámia termékeirõl híres részlegének lesz vezetõje, ahol egyedi, kézzel festett csempéket gyártanak. Közben szobrokat és nagyméretû mozaikképeket készít. Húsz éve szabad foglakozású festõ. Csak néhány év telik el, és munkái által ismert lesz Franciaországtól az Egyesült Államokon és Ausztrálián át Japánig. 2000-ben a német Herder Kiadó a frankfurti könyvvásárra jelentette meg azt a reprezentatív albumot, amely a Jézust megörökítõ híres festményekbõl válogat. Ebben Leonardo, Rubens, Chagall és más nagy mesterek mûvei mellé Kossuth Tivadar két munkáját, az Utolsó vacsora és a Krisztus bevonulása Jeruzsálembe címû festményeket is beválogatták. 1993 óta Magyarországon él, a Szeged melletti Szatymazon.

B.E.2007-09-20 11:54:39


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül