Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54761052    
Honlapkeszites

Balatoni halászünnep Vonyarcvashegyen

Háromnapos halászünnep kezdõdik pénteken Vonyarcvashegyen strandhalászattal, halászléfõzõ versennyel, Balaton koszorúzással és kulturális programokkal.


A 40 halász legendájára épülõ balatoni halászünnepet több mint két évtizede szervezte meg elõször a vonyarcvashegyi önkormányzattal közösen a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. jogelõdje, a Balatoni Halászati társaság. A hagyományok ápolásának része tavaly óta a strandhalászat megrendezése, amelynek során a Balatonon egyébként már nem alkalmazott tavi hálós halászatot mutatják be úgy, hogy halászlegények helyett fürdõzõk húzhatják a hálót.
A háromnapos rendezvénysorozat annak állít emléket, hogy 1729 telén Vonyarc környékén, a Szent Mihály dombnál sodort ki a szél a Balatonról egy leszakadt jégtáblát, amelyen negyven, a befagyott tavon dolgozó és elsodródott halász ért partot. Szerencsés megmenekülésük és hat odaveszett társuk emlékére megfogadták, kápolnát építenek a dombon.
Azt nem õrizte meg az emlékezet, hogy pontosan kik és mikor építették fel a templomot, a legenda igazságtartalmáról ma már csak a Szent Mihály dombon álló kápolna tanúskodik. Néhány éve rendbe hozták a kápolnához tartozó halottasházat és a 40 halásznak emlékhely is épült, amelynek belsejét Németh János Munkácsy-díjas keramikusmûvész dombormûve díszíti.
Egy emlékpark faragott szobrai is õrzik a 40 halász megmenekülésének történetét Vonyarcvashegyen, amelyet az idei rendezvény nyitányaként megkoszorúznak az egykori halászok mai utódai és a helyi önkormányzat képviselõi. Ezt követõen kezdõdik a strandhalászat. A rendezvény elsõ napján tartják a halászléfõzõ versenyt és -kóstolást is, amelyen a hagyományos ízek mellett különleges fogásokkal is megismerkedhetnek az érdeklõdõk.
A szombat délután a kulturális és szórakoztató programok jegyében zajlik fúvószenekari találkozóval, zenés esttel és tûzijátékkal. Vasárnap a kulturális programok mellett a Szent Mihály dombon lévõ emlékhelyen lesz koszorúzás, majd a dombról végignézhetõ, miként tesznek tiszteletköröket a halászhajók, miközben a hajókról is koszorút dobnak a tó vízére. A rendezvény a kápolnában tartott szentmisével és gitárkoncerttel zárul.

 

MTI - Kanizsa2013-08-01 17:42:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül