Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337887    
Honlapkeszites

A magyarkanizsai község két települése a Nemzeti Vágtán

A Topolyához közeli Zobnatica lóverseny-pályán lebonyolított Vajdasági Vágtán, amelyen húsz település lovai és lovasai küzdöttek meg a Nemzeti Vágtán való indulás jogáért, nagyszerûen szerepeltek a magyarkanizsai községhez (*) tartozó települések.


Az öt indulóból ketten, a Csinibaba nyergében elsõként befutó Gulyás Viktor és a harmadik helyezett Dudás József, aki Cézárt lovagolta, képviselhetik községünket a Hõsök-terén megrendezésre kerülõ Nemzeti Vágtán. Elõbbi a Magyarkanizsától délre, a Tisza mentén fekvõ kicsiny falucska, Adorján, utóbbi pedig a várostól északra lévõ, ugyancsak Tisza-parti Martonos képviseletében érte el a fantasztikus sikert.
A két lovas az Adorjánnal szomszédos Oromhegyesen él és az ottani Musztáng Lovasklub tagja, a lovak pedig az adorjáni faluelnök, Borsos Csaba tulajdonát képezik. Az egyik legalábbis, mert az a furcsa helyzet állt elõ, hogy a Vajdasági Vágtára Dudás József nem Cézárral, hanem Csillagvirággal, a faluelnök másik lovával készült, de az a verseny elõtti napon lebetegedett, s így került a képbe – tartalékként – Cézár, aki viszont a lovas saját tulajdona. Tulajdonképpen ez volt a szerencse a szerencsétlenségben, mert így Dudás nem egy ismeretlen, hanem egy általa nagyon is jól ismert, bár nem felkészített lóval versenyzett, amelyet egyébként már hét éve lovagol.
A két fiatalember szorgalmasan készült a zobnaticai elõfutamra, érezték is, hogy lóg valami a levegõben, de a továbbjutás lehetõségét inkább csak viccbõl, önbizalomgerjesztésként emlegették. Viktor – nevéhez méltóan – négy nappal a Vajdasági Vágta elõtt még azt is megkockáztatta kijelenteni, hogy az elsõ vagy második helyre számít! Neki bejött.
-Éreztem, hogy nagyon jó a lovam, de tudtam azt is, hogy még legalább négy olyan ló van, amelyik számíthat a továbbjutásra, ezért csak azért fohászkodtam, hogy ne kerüljek velük össze már az elején. A sors iróniája, hogy közülük hárommal rögtön az elsõ futamban összesorsoltak – nyilatkozta Viktor néhány nappal a verseny után, már Adorjánon. Noha a gyõzelem után nagyot ugrott a népszerûsége, mindenki gratulál neki és kezet szorít vele, nem szállt fejébe a dicsõség, továbbra is intenzíven készül, hiszen a Nemzeti Vágtán nyilván még nehezebb lesz helytállni.
Gulyás Viktorral ellentétben Dudás József nem igazán hitt a továbbjutásban, Csillagvirág lerobbanása után pedig még legrejtettebb álmai is szertefoszlottak. Saját lova, Cézár azután mentette a menthetõt, behozta gazdáját a harmadik helyre, mintegy figyelmeztetésül, hogy „miért is nem engem választottál már az elején”! Hát, ha Csillagvirággal nem történik semmi baj, talán sohasem derül ki, hogy mire képes Cézár, ez a hét éves lipicai keverék.
Az adorjániak és martonosiak repesnek az örömtõl, nagyon büszkék a sikerlovasokra és lovaikra egyaránt, nem kevésbé maga a tulajdonos, Borsos Csaba, Adorján helyi közösség elnöke.
-Bizakodni bizakodtunk, de álmomban sem gondoltam volna, hogy megnyerhetjük a Vajdasági Vágtát. Nagyon boldog vagyok, hiszen amellett, hogy ötletgazdája voltam a Vajdasági Vágta megszervezésének, a saját lovam nyert és szeretett kis falum ott lehet a budapesti nagy versenyen! Ennél többet, ennél szebbet nem is kívánhattam volna – mesélte széles mosollyal Adorján elsõ embere.
A magyarkanizsai község két települése mellett a Nemzeti Vágtán ott lesz még Kósa Maja, a topolyai községhez tartozó Bácskossuthfalva képviselõje is, aki Dolli nevû lován csak az utolsó méterekben maradt alul Gulyás Viktorral szemben és másodikként ért célba.
Viktor és József az eddigi edzésterv szerint készül a szeptemberi budapesti döntõre, ahol természetesen tovább szeretnék öregbíteni az általuk képviselt két kis bácskai település hírnevét.
 

Bödõ Sándor/Magyarkanizsa

(*) - község = nagyobb területi egység Szerbiában, amely közigazgatásilag több (általánosságban 5-6) települést ölel fel (Magyarkanizsa esetében 13 településrõl beszélünk. Ezek között van Adorján, Martonos és Oromhegyes is, a község székhelye pedig értelemszerûen Magyarkanizsa) – a szerzõ megjegyzése.

Képünkön Gulyás Viktor és Dudás József Csinibaba illetve Cézár nyergében  (fotó: Gergely József)2013-08-01 09:29:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül