Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088864    
Honlapkeszites

Vabababa – Mûvészeti Iskola és Gyerekszínház
Új mûvészeti iskola nyílt szeptember 12-én Nagykanizsán, Vabababa néven. Az elnevezés az alapítók családneveibõl származó mozaikszó, de ezen túl egy halandzsaszó, mely hangzásában is igyekszik megidézni a 20. század meghatározó mûvészeti irányzatait (dada, Bauhaus). Az iskolának a Halis István Városi Könyvtár ad teret a harmadik emeleti termeiben.

Az iskola összmûvészeti, színházi és közösségi alapjellegével és nem intézményi szerkezetével új gondolkodásmódot szeretne képviselni városunkban.
Lapunk kérdésére a Vabababa tanári alkotóközössége a következõkben foglalta össze általános elképzeléseiket: Célunk, hogy a közoktatásban kulturális udvariasságból és megszokásból névlegesen megtûrt mûvészeti tárgyaknak visszaadjuk azt a többezer éves szerepet, ami semmi mással össze nem hasonlítható fejlesztõ erõvel bír. A mûvészeti ágakat nem választjuk el egymástól, éppen az összefüggéseiket és összetartozásukat fedezzük fel majd a foglalkozásainkon. Szemléletünk szerint a tehetség az ember veleszületett képessége, mi ezt az eredendõ tehetséget szeretnénk ápolni, fejleszteni. Természetesen feladatunknak tartjuk a kiemelkedõ tehetséget mutató gyerekek felkészítését a különbözõ mûvészeti szakiskolákban elkezdhetõ tanulmányokhoz. Szemléletünkkel kapcsolatban a következõket szeretnénk felsorolni még: a játék elsõdlegessége - a mûvészeti ágak szerves összekapcsolódása, átjárhatóság - a kortárs mûvészet nyelvezetének beemelése az alkotómunkába, és a létrehozandó elõadásokba, projektekbe - közösségi mûvészet és közösségi színház létrehozása - együttmûködés (intézményi szerkezetben, és más pedagógiai elképzelések szerint mûködõ) helyi és nem helyi mûvészeti iskolákkal és alkotókkal. Az újrakezdés szellemében az óvodás és kisiskolás korosztályból fogadtuk a jelentkezõket, velük indítjuk ezt az évadot, felmenõ rendszerben. Nagyon örülünk a Nagykanizsa környéki, vidéki gyerekek jelentkezésének. Összefoglalásként: a Vabababa egy független pedagógiai és színházi kezdeményezés, mely nem elõre rögzített utakat és formákat követ, hanem enged a pillanatból kibomló lehetõségeknek. Felnõttek, - a jelen - és gyerekek - a jövõ - találkozása a pillanat mûvészetében.
A nagykanizsai tanárok mellett meghívott vendégtanárok tanítanak a következõ mûvészeti ágak képviselõiként: színház, balett-kortárs tánc, képzõmûvészet, iparmûvészet, bábjáték, kertmûvészet, nyelv (angol nyelv) és irodalom, zene.
További információt a www.vabababa.hu weboldalon olvashatnak, illetve az info@vabababa.hu e-mail címen és a 06-30/512-6794-es telefonszámon kérhetnek.

S.E.

2008-09-15 09:01:41


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül