Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311446    
Honlapkeszites

Hulladékkezelõ társaságot vásárolt 64 dél-balatoni önkormányzat

Hulladékkezelõ társaságot vásárolt a 64 településbõl álló Dél-Nyugat Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás (DBHT), hogy az új hulladéktörvénynek megfelelõen ez a cég legyen a szolgáltató az érintett településeken a jövõben.


Az új szolgáltató a Zöõd Kft., amelyet 3 millió forintért vásároltak meg, majd 7 millió forintos tõkeemelést hajtott benne végre a társulás, egyelõre igen csekély eszközparkkal rendelkezik - mondta Schmidt Jenõ, Tab Fideszes polgármestere hétfõn az MTI-nek, aki a társulás alapításában vezetõ szerepet játszott.
A DBHT képes lesz a megfelelõ eszközparkot biztosítani, amennyiben a siófoki önkormányzat hajlandó elszámolni velük és kifizetni számukra a közös ISPA projekt lezárta utáni jogos járandóságukat - tette hozzá.
Az elszámolás vita része egy szeptember elsején a Kaposvári Törvényszéken kezdõdõ per, amely az ISPA projekt révén megvalósult, a földhivatali bejegyzés szerint Siófok tulajdonában lévõ három hulladéklerakó tulajdonviszonyait hivatott tisztázni. A társulás önkormányzatai - amelyek többségnél az AVE Zöldfok Zrt. jelenleg a szolgáltató -, az önállósodástól, és a "nem egy multi, hanem önkormányzati érdekeket szolgáló" saját szolgáltató beindításától a lakossági hulladékszolgáltatási díjak jelentõs csökkenésére számítanak - fogalmazott a tabi polgármester, aki szerint az AVE konszernnek elkötelezett Siófok elszámolni nem akaró, idõhúzó taktikája azt a célt szolgálja, hogy az új szolgáltatót kiszorítsa a piacról.
2002-ben 204 dél-balatoni és Sió menti település konzorciumával, Siófok gesztorságával indult be a közel 14 milliárd forintos költségvetésû dél-balatoni hulladékgazdálkodási ISPA projekt, amely már két éve lezárult, az elszámolás azonban a mai napig nem történt meg a tagok felé. A hajdani konzorciumból, amelynek szolgáltatója az AVE Zöldfok Zrt., elõször a szekszárdi térség közel száz települése, majd a dél-nyugat balatoni társulás 64 települése vált le, a közös projektben vállalt kötelezettségek megmaradása mellett. A többi településbõl a Siófok vezetésével megalakult társulásnál maradt a konzorcium több eszköze és jogosultsága, ezért sürgetik a dél-balatoniak az elszámolást. Az ISPA fejlesztésekbõl és az új eszközbeszerzésekbõl keletkezett vagyonból a településeknek elvileg lakosságarányosan kell részesülniük.
A dél-balatoni hulladékvitában indul egy másik per is szeptemberben, amelyet az AVE Zöldfok Zrt. indított az átalakulását akadályozó öt dél-balatoni önkormányzat ellen. Azért, hogy az új hulladékgazdálkodási törvénynek megfeleljen, a korábban az AVE konszern többségi tulajdonában volt AVE Zöldfok Zrt. át kívánt alakulni. Az átalakulást ugyan a tagok többsége megszavazta, öt önkormányzat mégsem írta alá, ezzel megakadályozva a cégbírósági bejegyzését. A tervek szerint az AVE Zöldfok utóda egy többségi önkormányzati tulajdonú, valamint egy nagyrészt magántulajdonba kerülõ cég lesz. Az elõbbi végzi majd a lakossági hulladékszállítást - ezzel eleget téve a hulladékgazdálkodási törvény január elsejétõl érvénybelépõ feltételeinek -, míg a közületi szemétszállításért, a hulladéklerakók- és átrakók mûködtetetéséért egy másik, többségében magántulajdonba kerülõ társaság lesz felelõs.
Azért, hogy az átalakulás akadályozása ellenére a cég piacképes maradhasson január elsejétõl, vagyis a jogszabályi változások után is az AVE Zöldfok végezhesse a lakossági hulladékszállítást és önkormányzati többségi tulajdonba kerüljön ez a szolgáltatása, a korábbi többségi tulajdonos AVE Magyarország Kft. ellenérték nélkül adta Siófoknak a részvények 25 százalékát. Azt csak 2015 végéig kell eldönteni, fizet-e érte a város, vagy eláll a tulajdonszerzéstõl.
Schmidt Jenõ közölte, az "ötök" azért nem írták alá az átalakulást, mert álláspontjuk szerint annak elõkészítésébe több eljárási és formai hibát is vétettek, és emiatt a cégbírósághoz fordultak.
Balázs Árpád, Siófok Fideszes polgármester az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta az MTI-nek: az átalakulást akadályozó öt önkormányzat célja, hogy ellehetetlenítse a többségi önkormányzati tulajdonú, új társaság létrehozását, egyúttal megpróbálják az AVE Zöldfok Zrt.-t kiszorítani a közszolgáltatási piacról. Közölte, Siófok elszámolt már minden településsel, ami akkor lesz végleges, ha Brüsszelbõl megjön a zárónyilatkozat. A támogatási szerzõdés értelmében a projekt vagyonát 5 évig egyben kell tartani.

 

MTI - Kanizsa2013-07-30 08:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül