Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760960    
Honlapkeszites

Szent Jakab-napok - Borászati és vadászati hagyományok Sümegen

A borkultúra és a vadászati hagyományok ápolása áll a középpontban a Szent Jakab-napok programjában, amelyre szombaton és vasárnap várják Sümegen a közönséget.


A sümegi ugyan az ország legkisebb borvidéke, de nagy figyelmet fordítanak a borkultúra ápolására - mondta Rátosi Ferenc, Sümeg független polgármestere hétfõn az MTI-nek. Mint hozzátette, az elmúlt hét végén avatták fel a Csabrendek és Zalagyömörõ felõli utat összekötõ körforgalomnál a Balaton-felvidéki borvidék kapuja jelölõhelyet, amely egy 1834-ben készült prés, s arra hívja fel a látogatók figyelmét, hogy borvidékre érkeztek.
A Szent Jakab-napokon a borászathoz és a vadászathoz kapcsolódó hagyományokat elevenítik fel, valamint a történelmi város barokk múltjára, arra az idõszakra emlékeznek, amikor a település fénykorát élte.
Szombaton kilenckor Jakab-napi lövészversennyel kezdõdik a program, 11-tõl mûvészeti kiállítások látogathatóak a püspöki palotában tárlatvezetéssel, a hátsó udvarban pedig a Balaton-felvidéki borvidék borászatai nyitják meg standjaikat, sajtosok és kézmûvesek kínálják portékájukat. Ugyanekkor a palota vadásztermében Balaton-felvidéki szakmai nap kezdõdik.
Délután vaddisznópörkölt-fõzõ versenyt rendeznek, lesznek zenei programok is, majd a hat órakor kezdõdõ hivatalos megnyitó után Várkonyi Szilvia operetténekes és Tóth János operaénekes ad mûsort. Ezt követõen este 11-ig koncertek lesznek.
Vasárnap családi nappal folytatódik a programsorozat, a palota belsõ udvarában családi játékokat lehet játszani, fél hatkor a Pannon Várszínház a Csalóka Péter címû mesejátékot adja elõ a színpadon, este fél kilenckor pedig az Alma együttes zenél.
Délután háromkor Hubertus-mise kezdõdik a ferences rendi templomban a Bakony Kürt Egyesület és a franciakürtösök közremûködésével, majd látványos, jelmezes, történelmi felvonulást tartanak Sümeg utcáin, ahol a város 1000 évét jelenítik meg korszakok szerint.
Bemutatkoznak solymászok és íjászok, valamint a híres Capári kopófalka, amely az õszi vadászlovaglások tradicionális kísérõje.

MTI - Kanizsa2013-07-26 08:07:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül