Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54765049    
Honlapkeszites

Mûvészetek völgye - Kárpát-medence és Moldva dalai a Kaláka-udvarban (Frissítve)

Kárpát-medencei és moldvai népdalokkal zárulnak a Kaláka Versudvar napjai a pénteken kezdõdõ Mûvészetek Völgyében; a kapolcsi helyszínen idén is lesznek gyerekprogramok, valamint neves elõadókkal versfaragás.


Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, hegedûs tavaly megjelent népdaloskönyvében kilenc tájegységet választott ki a Kárpát-medencébõl és Moldvából: kottaképekkel, gazdag szöveganyaggal közölt százötven népdalt. A kötetbõl a tájak jellegzetes arculata is kirajzolódik: történeti-földrajzi leírások, versek, prózai részletek, valamint a táncházi énekesek, muzsikusok legkiválóbb mesterei, köztük Berecz András, Juhász Zoltán, Szerényi Béla személyes hangvételû esszéi hozzák közel a világot, amelyben a dalok születtek - mondta Gryllus Dániel az MTI-nek.
A Kaláka Versudvar augusztus 4-ig minden este azzal zárul, hogy a kilenc tájegységbõl elénekelnek néhány dalt a tájegység zenéjét játszó zenészekkel, megismerkednek a vidék jellegzetes hangszereivel.
Az idén immár harmadszor megszervezett versudvar egyik kitalálója, a Kaláka együttes vezetõje beszámolt arról, hogy a helyszín a Mûvészetek Völgye fesztivál valamennyi napján nyitva lesz. Reggel a legkisebbeknek ringatót, ölbéli mondókákat zenélnek, délben Lackfi János vezetésével Versmûhely kezdõdik, ahol versimprók születnek, délután pedig gyerekprogramok és koncertek lesznek estig.
"Elõször verseskötetekben megjelenõ költõkkel kezdtük a zenés versfaragást, de elõbb-utóbb minden szövegíróról kiderül, hogy írt már verset dallam nélkül is. Így aztán meglátjuk, mit kezd például Geszti Péter vagy Müller Péter Sziámi Lackfi János feladataival" - fejtette ki Gryllus Dániel.
Idén is lesz József Attila- és Kányádi-est, játsszák a Különbéke címû estet Szabó Lõrinc megzenésített verseivel, amit Rátóti Zoltán színmûvésszel közösen készítettek el. A mostani fesztiválra is hívtak zenész társakat, például Malek Andreát, Sebõ Ferencet, Szalóki Ágit, Dés Andrást, Ferenczi Györgyöt, a Kosbort, illetve költõket, köztük Kiss Judit Ágnest, Molnár Krisztina Ritát, Varró Dánielt, Kovács András Ferencet, Tóth Krisztinát, Szlukovényi Katalint, Kiss Annát és Szabó T. Annát.
A Kaláka Versudvar hagyományosan szomszédolni fog más udvarokkal, közös koncertek lesznek Palya Beával, és végigénekelik az udvarhoz vezetõ utat.

 

Irodalom és dzsessz egy udvarban

Idén egy udvarba költözik az irodalom és a dzsessz a Mûvészetek Völgyében; az irodalmi részben "megjelenik" Weöres Sándor, Csukás István és székely írók, a zenei részben többek között Harcsa Veronika és Dés András.


A dzsessz mindig jelen volt a völgyben, de eddig kevésbé frekventált helyen, most pedig "összeköltözött" a Magyar Írószövetség által évek óta mûködtetett irodalmi udvarral a Király-udvarban: este hatig irodalmi mûsorok, utána pedig dzsesszkoncertek hangoznak el - mondta az MTI-nek az egyik szervezõ, Jakab Natália.
Hozzátette: a két terület organikusan kiegészíti egymást; a zenekarok közül a kisebb formációkat hívták meg a kissé otthonosabb színpad miatt.
Az irodalmi udvarban - többek között - Mirtse Zsuzsa, Berta Zsolt és Bíró Gergely írókkal Erõs Kinga kritikus beszélget, Csukás István Pom-pom meséi "elevenednek meg", Piros ruhában, szerelemben címmel Weöres Sándor és Károlyi Amy élete, szerelme jelenik meg versekben, Lázár Balázs és Tallián Mariann színmûvészek elõadásában.
Elhangzik az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodalmi mûsora, a közönség megismerkedhet Murányi Sándor Olivér és Muszka Sándor erdélyi írókkal, s minden nap lesz irodalmi játszóház.
Az esti koncerteket - többek között - a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, a Pátkai Rozina Quintet, a Dés András Quartet '13, a Gyárfás István - Sárik Péter Duó, a Bacsó Kristóf Trió, valamint a Dresch Quartet adja.

A falvakról a Muharay-udvarban

A falvak népi öröksége, jelene és jövõje áll a Muharay-udvar középpontjában idén a Mûvészetek Völgyében;az eddig "csak" színpaddal bíró népmûvészeti szövetség idén már saját udvarral várja az érdeklõdõket, számos érdekes programmal, beszélgetéssel és több mint 800 fellépõvel.


Héra Éva, a Muharay Elemér Népmûvészeti Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: idén a Mi falunk mottót választották, és meghívták az udvarba mindazokat, akik a falusi kultúrát ismerik, onnan származnak és ezt vállalják is.
Az elsõ napokban például Baranya megyei fúvósokat várnak. A pécsváradi zeneiskolában tanulók az egész közösséget kiszolgálják: ha kell, bálban, bányászünnepségen zenélnek, vagy önálló koncertet adnak - mondta Héra Éva.
Második nap bukovinai székelyek mutatják be zenéjüket, táncaikat, meséiket, de emellett megjelennek onnan származó operaénekesek, festõmûvészek is, és beszélgetés hangzik el például a vegyes házasságok, vagy a betelepülés problémájáról.
Az udvar vendége lesz a Galga-menti Tura, ami Héra Éva szerint "maga a csoda", mivel annyira élõ módon õrizte meg hagyományait: bemutatkoznak a kórusok, a komédiások, zeneiskolások, kézmunkával foglalkozó asszonyok és egy fotókiállítást is hoznak magukkal.
Helyet kapnak az udvarban a faluval foglalkozó írók, mint Szabadi Mihály Sióagárdról, aki a falusi életet, emlékeit jeleníti meg írásaiban, és a jászberényi Bathó Edit, aki a jászokról ír és közremûködött abban, hogy felújították a jász viseletet.
Összesen nyolcszáz fellépõje lesz a Muharay-udvarnak, de az utolsó napig akadnak jelentkezõk, akik jönnének - hangoztatta Héra Éva.
Meghívást kaptak a Muharay-udvarba a romák is, hogy bemutathassák kultúrájukat, táncaikat, zenéjüket, augusztus másodikán pedig a vallás és néphagyomány kapcsolatának nyomába erednek az udvar résztvevõi.
Héra Éva hivatalos szervezetek - több minisztérium és hivatal - képviselõit is összehívta, hogy konstruktív beszélgetést folytassanak a falvak jelenérõl és jövõjérõl, erre augusztus elsején kerül sor.
Az udvar záró napján Kapolcs kerül terítékre; Héra Éva büszke arra, hogy ebben a faluban nem voltak élõ néphagyományok, de a völgy hatására felkutatták gyökereiket és idén több mint százan adnak elõ kapolcsi dalokat, táncokat.
Élvezem, hogy a különbözõ mûfajok - Kaláka, Palya Bea, népmûvészet, Hobó, dzsessz - ilyen jól élnek egymás mellett a völgyben - összegezte Héra Éva.


MTI - Kanizsa


 

 2013-07-25 08:20:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül