Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088939    
Honlapkeszites

Walternatívák

Walternativák címmel Walter Gábor kecskeméti festõmûvész kiállítása látható szeptember 29-ig a Petró Galériában. Walter Gábor a szegedi tanárképzõ fõiskolán végzett. Évek óta jól ismert arc a Kendlimajori Mûvésztelepen. Mûvészeti szemléletét a zebegényi szabadiskola rendszeres látogatójaként alakította ki. Fõ témái a magyar táj, az akt, a jazz. A látvány képpé formálásában elsõsorban a bensõséges hangulatok irányítják. Képei megtalálhatók magángyûjteményekben és a kecskeméti képtárban. 2006-ban megkapta Bács-Kiskun Megye Mûvészeti-díját.


– Kiállításának címe technikai és tematikai sokszínûségre utal.
– Keresztmetszetet kívántam adni az utóbbi évek munkáiból – válaszolta a festõmûvész. – Azt hiszem, ars poeticám az állandó kísérletezés. Lehet, hogy szakmai körökben az lenne a megfelelõ, ha kikötnék egyfajta vonal mellett, és egybõl felismerhetõk lennének a képeim, de voltak már a mûvészettörténetben kísérletezõ emberek, akiket a pillanatnyi inspiráció motivált és elvetették a sémákban való gondolkodást. Ezért sokszor feláldozom azt, hogy úgymond bizonyos stíluselemek alapján megkülönböztethetõ legyek és inkább alárendelem a témának a különbözõ megoldásokat. Másképp alkalmazkodom egy õszi vízparthoz, mint egy kontrasztos színû tanya falán megcsillanó fényhez. Másképp kezelem a jazzt, mint egy balerinás témát. Ezért ilyen változatos a kanizsai kiállításom.
– Sok képet készített zalai hatás alapján.
– A jazz Zalának köszönhetõ, és az itteni mûvésztelepnek. Zala a legkedvesebb megyém. A táj formagazdagsága, a Balaton közelsége miatt sokszor jobban érzem itt magam, mint Bács-Kiskun megyében. Sopronban születtem, úgy látszik génjeimben dombos-völgyes tájra vagyok kódolva. Õszintén szólva nem sokon múlott, hogy Kecskemétrõl ideköltözzek. Itt az emberek mások, és vonzanak az általam kedvelt szomszédos országok is. Belecsöppentem az ország talán legjobb mûvésztelepébe, amit Ludvig Zoltán szervez. Szerintem erre- felé nagyobb az érdeklõdés a mûvészetek iránt. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek a kiállításomra.
– Különleges, akril és pasztell technikával készült három tájképe viszont egyéni, walteres megoldás.
– Mások is dolgoznak akrillal, de a képeim árnyaltabb, finomabb megoldásai, összetevõi alapján úgy gondolom, hogy ezek csak rám jellemzõk, és a magaménak tudhatom. De nem fogok ennél leragadni, mert az olajat és az akvarellt is szeretem. Sokféle anyagot igyekszem kipróbálni.

A kiállítást Lehota M. János esztéta ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A Petró Galéria elmaradhatatlan sorsolásán Walter Gábor, Út a pusztába címû képét dr. Mátz Lászlóné nyerte. A megnyitón Tiborcz Iván és Farkas Norbert mûködött közre.

Bakonyi Erzsébet2007-09-20 11:48:26


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül