Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112435    
Honlapkeszites

Egerszeg búcsú Zalaegerszegen

A város védõszentje, Mária Magdolna tiszteltére búcsút tartanak és átadják a lokálpatrióta-díjat vasárnap Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban és a tõszomszédságában található Magyar Olajipari Múzeumban.
 


A rendezvényen a népi mesterségek bemutatójától kezdve a kirakodóvásárig olyan programokkal, étel- és italkínálattal várják a múzeumlátogatókat, amely hozzátartozik a hagyományos búcsúhoz - közölte az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) elnöke az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.
Kocsis Gyula elmondta: a hagyományokhoz híven a rendezvény a fatemplomban tartott, ökomenikus istentisztelettel kezdõdik. A délelõtti órákban megnyitja kapuit a Pajta Galéria, ahol ezúttal a Dienes festõkör közel félszáz alkotását láthatja a közönség. Ezen a napon adják át a Zalaegerszegért lokálpatrióta-díjat, a díjazott - akinek a személyérõl az egyesület még nem döntött - Németh János Munkácsy-díjas keramikusmûvész alkotását veheti át - tette hozzá az elnök.
Mint kiemelte, a nap igazi, búcsúi hangulatban telik majd: a nagyszínpadon hagyományõrzõ együttesek, népdalkörök lépnek fel, gitármûvész, citerazenekar szórakoztatja a közönséget.
Major Zsolt, a rendezvény szervezõje arról beszélt, hogy számos gyermekprogrammal is készülnek. A falumúzeumban a népi mesterségekhez kötõdõ játszóházakat tartanak, míg a Magyar Olajipari Múzeumban a modernebb technika kap szerepet: szemléltetik a tûzoltóautók mûködését, de veterán jármûveket is felvonultatnak.
Kaján Imre megyei múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a búcsúnak, mint igazi, falusias ünnepnek a skanzen ideális helyszínt biztosít. Az elmúlt közel másfél évtized alatt az egerszegi búcsú családi rendezvénnyé vált a múzeumfaluban, ahol az egyre nagyobb számban érkezõ gyermekek számára játszótér építését is tervezik.
Az MTI kérdésére elmondta, hogy a skanzen játszóterének ötlete egy többnapos rendezvényen merült fel, és a felmérés is azt igazolta, hogy a családok örömmel vennék egy játszótér létesítését.
Kaján Imre kiemelte, hogy a múzeumfaluban olyan játszóteret szeretnének megvalósítani, amilyennel a gyermekek más környezetben - a lakótelepeken, parkokban - nem találkozhatnak, ahol az interaktív elemek mellett helyet kapnának a népi játékok is.

 

MTI - Kanizsa2013-07-19 08:01:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül