Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399292    
Honlapkeszites

Fidesz: Biztonságban a zalai vállalkozások is

Érthetõ minden, a lánctartozás áldozatásul esett vállalkozó elkeseredése, az elmúlt években sajnos sem a Gyurcsány-Bajnai-kormány, sem a törvények nem védték õket. A Fidesz azonban több szigorú intézkedést is hozott a hazai vállalkozásokat bénító lánctartozások csökkentésére. A Fidesz-kormány teljesítette a kormányprogramban vállaltakat: az építõipari lánctartozás megakadályozására több intézkedéscsomagról is döntött.


Korábban a baloldal csak tehetetlenül nézte, hogy a romló fizetési fegyelem miatt hazai vállalkozások ezrei mennek tönkre, ez a probléma, sajnos, sújtotta a zalai vállalkozásokat is. A Fidesz azonban számos intézkedést tett a lánctartozások megfékezésére.
Júliustól új szabályok védik a tisztességes építõipari cégeket. A kifizetetlen és késedelmes számlák ugyanis százmilliárdos károkat okoznak a hazai vállalkozóknak, és veszélyeztetik a munkahelyeket. Mostantól az elvégzett munkát 30 napon belül ki kell fizetni, a késedelmes fizetést megemelt kamat, kártérítés és költségtérítés sújtja.
Egy szakértõi szerv is segíti majd a lánctartozások kiszûrését, emellett az építõiparban meghatároztuk a minimális rezsióradíjat, amit a július 1-jét követõen megkezdett közbeszerzési eljárásokban alkalmazni kell. Ez megnehezíti, hogy a fõvállalkozók fizetésképtelen helyzetbe jussanak és emiatt az alvállalkozók dominóként bedõljenek. A Fidesz 2010-ben vállalta, hogy fellép a lánctartozásokkal szemben, amelyek elsõsorban az építõipari vállalkozásokat bénítják meg.
Az elmúlt három év alatt több intézkedés is született a lánctartozások felszámolása érdekében. Módosult a közbeszerzési törvény, létrejött a pénzforgalmi elszámolási rendszer, átalakult a kereskedelmi beszállítói hálózatokba való bekerülés rendszere, bevezettük az elektronikus építési naplót, a közbeszerzések során vizsgálni kell az aránytalanul alacsony árat, és mostantól azt is ellenõrizni fogják, hogy a vállalkozó betartja-e a minimális rezsióradíjat. Mindezen túl, a forráshoz jutás érdekében, elindult a Széchenyi Kártya hitelprogram, amely egyszerûsíti és gyorsítja a vállalkozások hitelhez jutását.
 

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Nagykanizsai Szervezete2013-07-09 17:01:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül