Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415375    
Honlapkeszites

Jó minõségû a Zala megyében termett õszi árpa

Idén nagyon jó minõségû õszi árpa termett Zala megyében, a hektáronkénti 4,95 tonna termésátlag is kiemelkedõen jó eredménynek számít - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földmûvelésügyi Igazgatóságának vezetõje kedden az MTI-vel.


Horváth Gyula elmondta; a 4800 hektárnyi terület 96 százalékán már learatták az õszi árpát, mindössze 200 hektár van még hátra.
A repceföldek 10 százalékán is betakarították a termést, a 15 ezer hektárnyi vetésterületbõl 1600 hektárról már elszállították a repcét. A becslések alapján hektáronként 2,7 tonna átlagtermésre számítottak, de az eddig levágott területen a repce hektáronkénti átlaghozama elérte a 2,77 tonnát. Volt, ahol hektáronként átlagosan 2 tonna repcét tudtak betakarítani, de volt olyan terület is, ahol átlagosan 4 tonna termett hektáronként.
A gyomosodás megakadályozása miatt az aratással szinte párhuzamos elkezdõdött a tarlóhántás és a szalma betakarítása. Eddig 3700 hektárnyi területen bálázták fel az állattenyésztéshez szükséges almot, 2500 hektáron pedig már a tarlóhántással is végeztek.
Az igazgató elmondta, hogy az õszi árpát tonnánként 45 ezer forintért lehet eladni, a repce tonnánkénti ára pedig olajtartalomtól függõen 102-109 ezer forint között alakul. A búzaszemek ugyan még nem értek be, ezért az aratással pár napot még várni kell, de a termelõk közül néhányan már elõszerzõdést kötöttek a felvásárlókkal. A jelenlegi árak szerint a takarmánybúzát tonnánként 43 ezer forintért, az euró búzát 44 500 forintért, a malmi búzát pedig 47 ezer forintért lehet eladni. Az árak az aratás alatt várhatóan tovább csökkennek majd - fûzte hozzá.
Emlékeztetett arra, hogy az õszi vetésû növények közül a búza termésterülete a legnagyobb, megközelíti a 24 ezer hektárt.
Az igazgató elmondta: korábban tartottak attól, hogy a rendkívüli száraz, meleg idõ miatt összetorlódnak a betakarítási munkák, de a földeken most az látható, hogy az õszi vetésû növények "betartják" az érési sorrendet, így a gép- és szárítókapacitásnak megfelelõen tudják ütemezni az aratást.
Ugyanakkor aktuális problémaként vetette fel, hogy megoldást kell találni az idén bevezetett úthasználati díjra. A mezõgazdasági termelõk költségeit növeli, hogy július elsejétõl bizonyos esetben õket is érinti ez a kötelezettség, mivel csak a termõhely és telephely közötti szakaszon szállíthatják ingyenesen a terményeiket. A szárítókba vagy például a bértárolóba történõ szállításokra nem vonatkozik a díjmentesség.

MTI - Kanizsa2013-07-09 10:41:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül