Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54776921    
Honlapkeszites

Herendi porcelánokból nyílik kiállítás Hévízen

Herendi porcelánokból nyílik kiállítás kedden Hévízen, a Muzeális Gyûjtemény kiállítótermeiben.


A több száz porcelánt négy teremben, a hely adottságaihoz igazodva mutatják be, a lámpakiállítást bemutató terem falait például erre az alkalomra feketére festették - mondta el Hermann Katalin, a Gróf I. Festetics György Mûvelõdési Központ megbízott igazgatója az MTI-nek.
Az egyik nagyteremben az alapítás évétõl (1826-tól) mutatják be a manufaktúra történetét, a másikban pedig herendi kortárs alkotók munkái lesznek láthatók. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tradicionális gyárnak számít, az eltelt majdnem két évszázad alatt a forma- és a motívumkincs nem sokat változott, de a kortárs iparmûvészek posztmodern, organikus munkái korszellemet tükrözõ alkotások - magyarázta az iparmûvész végzettségû Hermann Katalin.
A herendi lámpákat különleges installációban jelenítik meg: a feketére festett kamarateremben a világítótestek a nyitva tartási idõ alatt folyamatosan égnek majd. A galérián a teázás szertartását mutatják be. A vitrinekben teázással kapcsolatos tárgyakat helyeznek el, a teázás szertartását pedig enteriõrben jelenítik meg - tette hozzá az igazgató.
Az ünnepélyes megnyitó Herend-Héjja divatshow-val kezdõdik el kedden a hévízi Sétáló utcában. A modellek "herendi ihletésû" ruhákban vonulnak fel, a herendi motívumok harmonikusan illeszkednek az öltözetek formavilágához. A megnyitóra megérkezik egy herendi porcelánfestõ is, aki a helyszínen avatja be a nézõket az aprólékos munka rejtelmeibe.
A kiállítással párhuzamosan porcelánfestéssel egybekötött elõadássorozatot is tartanak. A megnyitó napján Fischer Mórról esik szó. Nevéhez kapcsolódik a manufaktúra felvirágoztatása és a herendi porcelán nemzetközi hírneve. A következõ elõadások a két híres mintáról, a Viktória- és az Apponyi-mintáról szólnak. Az 1851-ben megrendezett londoni világkiállítás fordulópontot jelentett Herend történetében, ugyanis Viktória angol királynõ ekkor vásárolt "kínaizáló", pillangós, lila peóniás készletet a windsori kastély számára. A Viktória-minta Herend szimbólumává vált. A másik híres motívum Apponyi Albert nevéhez fûzõdik, a manufaktúra a grófi család számára készítette el az indiai virágkosár leegyszerûsített változatát.
Hermann Katalin szólt arról is, hogy a több száz porcelánt különleges csomagolásban szállítják majd Hévízre. A tárlat szeptember 5-ig tekinthetõ meg Hévízen.

MTI - Kanizsa

 2013-07-08 06:05:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül