Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976341    
Honlapkeszites

Földtörvény: garancia arra, hogy a magyar földmûvesek használják a földet

2014 májusában lép életbe a föld tulajdonjogát szabályzó törvény, mely révén Zalában sem lehet a jövõben spekulációs céllal földet szerezni. A jogszabály hátterérõl tartott sajtótájékoztatót Cseresnyés Péter polgármester.

Ahogy Cseresnyés Péter elmondta, a földtörvény megfelel az EU-s irányelveknek. A tõke mozgása szabad, így Magyarországon bármely európai polgár vehet földet, de csak akkor, ha rendkívül szigorú szabályok szerint letelepszik hazánkban, gazdálkodni, termelni kezd.


Továbbá a magyar állampolgárok is csak akkor juthatnak termõterülethez, ha valóban földmûveléssel foglalkoznak. Tehát, megfelel a megfelelõ irányelveknek, és egyben védi a hazai emberek érdekeit is. A törvény célja, hogy a helyben lakó gazdák és ezzel a vidék népességmegtartó képességét növelje.
– A törvény garanciát jelent arra, hogy valóban, magyar földmûvesek mûveljék a földet – hangsúlyozta a polgármester. Ennek köszönhetõen megerõsödhetnek a családi gazdaságok és a mostani 50-50 százalékos arányt 80-20 százalékra változtatja a kisbirtokok javára.
A szabályozással a zsebszerzõdések is megszûnnek, ennek eredményeként a külföldi tulajdonba került termõföldek is visszajutnak magyar kézbe. Ezen kívül egy plusz biztosíték is bizonyítja, hogy a földtörvény a magyar gazdák érdekeit szolgálja. E szerint a helyben lakó gazdák, akik földkiadó bizottságot alkotnak, beleszólhatnak abba, hogy ki vásárolhatja meg az adott területet. Az adásvétel teljesen nyilvánossá válik, háttéralkuk megkötésére nem lesz lehetõség.
– A baloldal csak kampánycélokra használja a földtörvényt, mert továbbra is a nagytõke oldalán áll, nem a magyar emberek érdekeit védi – zárta a tájékoztatót Cseresnyés Péter.
V.M.2013-07-04 11:47:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül