Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408667    
Honlapkeszites

A lakosság nincs felkészülve egy baleset anyagi következményeire

Biztosítói felmérések szerint a lakosság nincs felkészülve egy baleset anyagi következményeire. Az Union Biztosító, illetve a PBA Biztosítási Alkusz Kft. felmérésében a megkérdezettek 80 százaléka válaszolt úgy, hogy anyagilag felkészületlenül érné egy baleset, és ugyanilyen arányban nem tudták a válaszadók azt, hogy létezik önálló balesetbiztosítás.


Az Union által megkérdezettek 18 százaléka rendelkezett önálló balesetbiztosítással, míg a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint a teljes népesség alig 6 százaléka kötött ilyen biztosítást. A két arányszám közel esik egymáshoz, ha figyelembe vesszük azt, hogy a biztosító a felnõtt, de még nem nyugdíjas lakosságot kérdezte egy 500 fõs mintán.
Az Union idézi az elmúlt két év hazai baleseti statisztikáját: minden negyedik embert ért ez idõ alatt háztartási, közlekedési vagy sportbaleset.
A biztosító által vállalt térítések egybeesnek az ügyfelek elvárásaival az Union szerint. Például csonttörésre 70 ezer, rokkantságra 5,5 millió forintot tartanának reálisnak a megkérdezettek, ez a biztosító ennyit is vállal. A PBA ugyanakkor összefoglalta három biztosító baleseti térítéseit, ezekben csonttörésre 10-15 ezer forint, míg a baleseti rokkantságra egyhangúlag 1 millió forint a térítés.
A PBA hangsúlyozza, hogy sokan összetévesztik az utasbiztosítást az önálló balesetbiztosítással. Az utasbiztosítás mindig tartalmaz balesetbiztosítást is, de csak meghatározott idõre szól, és elõre, egy összegben kell a díjat kifizetni. Ezzel szemben az önálló balesetbiztosítás egy évre szól, és havi részletekben is fizethetõ.
A balesetbiztosításnál hangsúlyos az "önálló" jelzõ, mivel autóbiztosításokhoz is vásárolható - kiegészítõ kockázatként - ilyen. A lakásbiztosításokban pedig mindig szerepel baleseti kockázat, továbbá a bankkártyákhoz is jár ilyen védelem, bár a térítési díja általában alacsony.

 

MTI - Kanizsa2013-06-30 04:44:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül