Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415615    
Honlapkeszites

Trafik - Megnyitnak a nemzeti dohányboltok

Több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyit meg hétfõn, július 15-tõl már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon.


 A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok július elsejéig vehettek cigarettát, amelyet július 15-ig adhatnak el.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyõri Igazgatóságai szinte valamennyi engedélykérõnek kiadták a trafikok nyitásához szükséges mûködési engedélyeket, így a vámhatóság részérõl nincs akadálya a trafikok július elsejei nyitásának - közölte a NAV még pénteken az MTI-vel.
A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelybõl 5258 engedélyt már ki is adott a NAV.
A fennmaradó néhány engedélykérelem esetében is arra törekszik a hatóság, hogy a lehetõ leghamarabb kiadja a trafikosok számára a szükséges engedélyt, ha a törvényi elõírásoknak megfelelnek - olvasható a közleményben.
Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetõje az MTI érdeklõdésére elmondta, hogy 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, amelyet a zrt. ellenõriz is.
Hozzátette: 1415 olyan település van, ahol nem volt eredményes pályázat az elsõ kör után; de ezekre újabb pályázatot írtak ki, amit július elsejéig lehetett beadni. Ezen pályázatok kapcsán a törvényben foglaltak szerint 6 hónapon belül eredményt hirdetnek.
Légrádi Petra emlékeztetett arra, hogy a törvény alapján ha egy településen eredménytelen volt a koncessziós pályázat vagy megszûnt a trafik, az állam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt., illetve az általa feljogosított személy útján is gyakorolhatja az árusítási jogosultságot az eredményes pályázatig.
A marketing és kommunikációs vezetõ hangsúlyozta, hogy várhatóan hétfõtõl mûködik majd a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján a boltkeresõ, és nemsokára elérhetõ lesz az okostelefonos boltkeresõ alkalmazás.
Légrádi Petra szólt arról is, hogy közel 300 pályázat érkezett arra a felhívásra, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, legalább 20 éve trafikot üzemeltetõk jelentkezhetnek. A pályázatok eredményeit hamarosan közzéteszik - mondta.
A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmérõl szóló törvényt (trafiktörvényt) tavaly szeptemberben fogadták el. A dohányboltokban eredetileg csak dohánytermékeket lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyet is áruljanak, majd februárban szeszes és energiaitalok, kávé, ásványvíz, üdítõk és újság árusítását is lehetõvé tették. A törvény májusi módosításával - amelyben tízszázalékos garantált árrést biztosítottak a dohánytermék-kiskereskedõknek - a termékkör tovább bõvült: a trafikokban jégkrémet és fagylaltot is árulhatnak.
A jogszabály megtiltja a fiatalkorúak kiszolgálását, és azt is elõírja: meg kell tagadni a cigaretta értékesítését, ha fennáll a gyanúja, hogy a felnõtt vásárló 18 éven alulinak adja tovább azt. Fiatalkorúak nem csak cigarettát, mást sem vásárolhatnak a trafikokban.

 

MTI - Kanizsa2013-06-30 04:33:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül