Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314735    
Honlapkeszites

Hamarosan postázzák a külhoniak választási regisztrációs nyomtatványait

Várhatóan három hét múlva kezdi el postázni a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a határon túli, kettõs állampolgárságú magyarok regisztrációs nyomtatványait a 2014 tavaszi országgyûlési választásra - errõl az intézmény vezetõje számolt be az Országos Választási Bizottság (OVB) tegnapi ülésén.


A levelek kiküldésével, valamint a választásokhoz kapcsolódó közbeszerzések kiírásával lényegében megkezdõdik a jövõ évi választások elõkészítése.
Pálffy Ilona közölte: a határon túli magyarok regisztrációja augusztus 1-jével indul, ezért küldi ki a választási iroda legalább két héttel korábban a megkeresõ leveleket és a nyilatkozatokat, amelyeken az érintettek visszajelezhetnek, ha regisztrálni akarják magukat a választásra. Regisztrálni elektronikus úton is lehet majd - mondta, hozzátéve, hogy a regisztrációs eljáráshoz szükséges miniszteri rendeletet és a nyomtatványt még júniusban szeretnék megjelentetni a Magyar Közlönyben.
Elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint 420 ezer az egyszerûsített eljárásban honosított magyar állampolgárok száma.
Az irodavezetõ az OVB tagjai elõtt arról is beszélt, szeretné, ha az elõkészítõ munka minél nagyobb nyilvánosságot kapna, és tervezi, hogy abba véleményezõként bevonja a testületet is. Ez azt jelenti, hogy minden miniszteri rendelettervezetet és esetleges jogszabály-módosítási tervezetet elõzetesen megmutatna az OVB tagjainak.
Mint Pálffy Ilona elmondta, bízik abban, hogy a jogalkotás nyilvánosságának köszönhetõen kevesebb támadás éri majd az választási irodát, és így az egyébként igen feszített munka könnyebb lehet.
Az NVI vezetõje beszámolt arról is, hogy miután az Országgyûlés nemrég elfogadta a költségvetésüket, már el is indítottak több, a választáshoz szükséges közbeszerzési eljárást.
A május elején megszûnt Országos Választási Iroda (OVI) feladatait átvevõ NVI kilenc évre kinevezett vezetõje azt a feladatot kapta, hogy kiépítse a mindenkori kormánytól független új intézményt, és a részben kibõvített munkatársi gárdával elindítsa a mûködését.
Pálffy Ilona korábban az MTI-nek azt mondta, várhatóan 70-80 munkatársa lesz majd az NVI-nek.
Az OVI-hoz hasonlóan az NVI feladata az is lesz, hogy segítse az Országgyûlés által választott, illetve pártok által delegált tagokból álló választási bizottság munkáját, tehát ellássa a testület titkársági feladatait. A jelenlegi OVB-t szeptembertõl váltja fel a Nemzeti Választási Bizottság.
Az NVI feladatai közé tartozik, hogy a jövõre esedékes négy választást - tavasszal az európai parlamenti és az országgyûlési, õsszel az önkormányzati és nemzetiségi választást - elõkészítse és lebonyolítsa.

MTI - Kanizsa2013-06-25 07:24:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül