Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408807    
Honlapkeszites

Dödölle, bor és szórakozás

A szervezõk nagy örömére kellemes, nyárvégi napra ébredtek a dödölle fõvárosának, Nagykanizsának a lakói pénteken.
Dödöllének van most az ideje és helye. Mindenki rakja meg a bendõt, de pukkadjon bele. Ez a pompás étek régi eledelünk, hisz már õsidõk óta kerül fel mindig a terített asztalra!” – e szavakkal invitálta a városlakókat Cser György kisbíró az Erzsébet térre, az V. Kanizsai Bor és Dödölle Fesztivál helyszínére, ahol elõször Dolmányos Erzsébet, a Kanizsai Kulturális Központ megbízott igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd a fõ támogató önkormányzat nevében Cseresnyés Péter alpolgármester megnyitotta a fesztivált. Megköszönte a KKK és a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület szervezõmunkáját, és mindenkinek jó szórakozást kívánt. Szavait követõen máris színpadra lépett a Zalagyöngye táncegyüttes. A kétnapos fesztiválon közel huszonhét produkcióban háromszáz fellépõ szórakoztatta a közönséget.


A térre lépõket többek között kézmûves kirakodóvásár, kézmûves játszóház fogadta. Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese régi idõk játékaival várta a gyerekeket, a felnõttek pedig eszegetés-iszogatás közben még az egészségükre is odafigyelhettek. Egészségügyi szaktanácsadáson, vérnyomásmérésen vehettek részt, sõt vért is adhattak. A fesztivál fehér- és vörösborának zsûrizése elõtt Szoliva János költõt ezúttal, mint tiszteletbeli zsûritagot kaptuk lencsevégre koccintás közben Kupó József zsûritaggal. A Kanizsa Bordalnoka vetélkedõre tizenegy versenyzõ nevezett be, közülük Bróz Józsefné fityeházi versenyzõ aratta a legnagyobb sikert.


A Dödöllekirályok vetélkedõjét feszült figyelem kísérte. Egy falatnyi dödöllének sem jutott hely a szurkolótábor soraiban. Ez nem is csoda, hiszen már az elsõ feladat is próbára tette a csapatok ügyességét. A dödölléhez krumpli kell, tehát krumplit kellett szedniük, méghozzá nem másutt, mint helyben, az Erzsébet téren. Végül a Dömdödöm csapat került ki gyõztesen. Másnap a három délceg Dödöllekirály – Vas Csaba, Oros István és Geiszl Attila – büszkén vonult végig a HSMK elõl induló szüreti felvonulók sorában. A néptáncosok, nótakörök, lovaskocsik, fúvószenekar és gólyalábasok látványos szüreti felvonulásán megpillantottuk Dödikét, Prikryl József, a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnökének kislánya, aki a három évvel ezelõtti dödöllefesztivál idején született.
Az idõjárás másnap, szombaton is kegyes volt a fesztiválozókhoz. A fõzõversenyt Petõ István, a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke nyitotta meg.
– Öt év után nyugodtan mondhatjuk, hogy Kanizsa, a dödölle fõvárosa lett. Kevés olyan étel van Magyarországon, amelyik háromféle anyagból csodákra képes. Természetesen kell hozzá az az asszony, aki a kását kikeveri. Nagyon fantáziadús étel, büszkék lehetünk rá magyarok, mert eredeti magyar étel, és ráadásul zalai – hangsúlyozta Petõ István.
Tizennyolc – négy profi és tizennégy amatõr fõzõcsapat mintegy hatvan féle dödöllét készített a fõzõversenyen. A profi „Dödölle” kategóriában I. helyezést ért el a Rogner elnevezésû csapat, másodikat a Tel Vilmos. A profi „Fõétek” kategóriában szintén I. helyezést ért el a Rogner csapat, míg másodikat az Ínyenc Hármas.
A Dödölle Fesztiválok történetében elsõ alkalommal került sor borversenyre. Hat borház kínálta a dödöllére és az egyéb étkekre csúszó innivalót. Horváth Miklós elnökletével Kupó József, Nink Károly és Molnár Ferenc zsûritagok huszonegy mintát vizsgáltak be nagy szakértelemmel. Döntésük értelmében a Fesztivál Bora címet a fehérborok közül a zalakarosi Kránicz Borház, míg a vörösborok közül a nagyradai Cézár Pincészet Le Patron Cuvéé-je nyerte el.

B.Zs.

(További képek a galériában)2008-09-01 11:53:50


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül