Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088804    
Honlapkeszites

Hazai vadakat és háziállatokat mutat be a Keszthelyen megnyílt állatpark

Õshonos magyar háziállatokat és a hazai erdõk vadjait mutatja be testközelbõl a Bakonyerdõ Zrt. által Keszthelyen kialakított és csütörtökön megnyitott Festetics Imre Állatpark.


A 4,2 hektáros területen már tavaly óta látogatható, de csak idén tavasszal befejezett állatpark megnyitóján Varga László vezérigazgató elmondta, hogy saját forrásaikból mintegy 60 millió forintos beruházással, évente 20 millió forintot meghaladó fenntartási költséggel üzemeltetik a fõként gyermekes családoknak szánt bemutatóhelyet, ahol már tavaly is közel 15 ezer látogatót fogadtak.
A háziállatok közül többek között szürkemarhát, bivalyt, mangalicát, magyar tarkamarhát, kecskét, juhot, szamarat, lovat és baromfit, a hazai erdõkben honos vadak közül pedig gímszarvast, dámvadat, vaddisznót, fácánt és foglyot is láthatnak a látogatók. A kisebbekre gondolva állatsimogatót és játszóteret alakítottak ki, tavasszal pedig elkészült a központi fogadóépület is.
A tervek szerint a jövõ évtõl még tovább gyarapodhat a látogatók száma, mert a Keszthelyi-hegység turisztikai fejlesztésének keretében Gyenesdiáson látogatóközpontot hoznak létre hátizsákos, kerékpáros és lovas turisták számára, s ehhez kapcsolódóan tanösvényeket, kilátókat és pihenõhelyeket is létesítenek a térségben.
A névadó Festetics Imrérõl elmondta: a nagybirtokos gróf 1818-ban Kõszegpatonyán tenyészállat-kiállítást szervezett, és õ volt az, aki elõször használta a genetika kifejezést a szakirodalomban, de viselkedési megfigyeléseivel az etológia elõfutárának is tekinthetõ.
Szöllõsi Jánosné, a Bakonyerdõ állami tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank ügyvezetõ igazgatója közölte, hogy a cég az egyik legjobban gazdálkodó erdészeti vállalat, amely tavaly mintegy 8 milliárd forintos árbevétel mellett 350 milliós mérleg szerinti eredményt ért el. A múlt évben nyereségének 22 százalékát, 77 milliót költött közcélokra, idén pedig 113 millió forintot szán erre, a tervezett nyereségének 50 százalékát.
Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a város évek óta hatalmas lépésekkel fejlõdik, és utalt a belváros, valamint a Balaton-part nagyszabású rekonstrukciójára. Hozzátette, hogy az állatpark létrehozásával végre közel hozhatják azokhoz a gyerekekhez is a természetet, az élõvilágot, akik legfeljebb képeskönyvekben vagy "vákuumfóliában" látnak háziállatokat és vadakat.

MTI - Kanizsa2013-06-20 14:14:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül