Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044837    
Honlapkeszites

Múzeumok éjszakája Nagykanizsán: Az Adriai-tengerhez kapcsolódó programokkal

Immáron nyolcadik alkalommal rendezik meg városunkban, a Thúry György Múzeumban a Múzeumok éjszakáját június 22-én 17 órától. Egész éjjel programok sorával és a Tengerre magyar! – Fiume magyar emlékezete idõszaki kiállítással várják a látogatókat.


– A Múzeumok éjszakája az éves rendezvényeink közül a legsokszínûbb. Igyekszünk minden korosztálynak olyan programokat kínálni, amely egy szép nyári estén a múzeumba vonzza a családokat – kezdte a programok ismertetését Száraz Csilla múzeumigazgató.
Az est folyamán 18 órakor tárják az érdeklõdõk elé a Tengerre magyar! – Fiume magyar emlékezete címû idõszaki kiállítás Skultéty Csaba gyûjteményébõl. A tárlatot már a balatonfüredi, debreceni és fiumei közönség is láthatta, városunkban december 31-ig látogatható. Köszöntõt Cseresnyés Péter polgármester mond. A tárlatot, melynek kurátora Benkõ Andrea, Kósa László akadémikus, egyetemi tanár nyitja meg, továbbá rendezvényen a 92 éves gyûjtõ és ®eljka Èorak mûvészettörténész is részt vesz.
A kiállítás elsõsorban magyar vonatkozásban mutatja be Fiume városát, a kultúrák békés egymás mellett élését. A korabeli metszetek, térképek és útikönyvek segítségével eleveníti fel a várost, annak környékét és a kikötõt. A könyvek, újságok és plakátok a polgárok mindennapjairól tájékoztatnak. A reklámtárgyak és hirdetések pedig bemutatják a pezsgõ kereskedelmet, mely felvirágoztatta Fiumét, és amelynek a város a felüdülését és aranykorát köszönheti. A számos személyes tárgy segítségével bepillanthatunk az akkor élõ emberek magánéletébe.
A programok sora, mely a fenti kiállításhoz kapcsolódik, idén is a Kincskeresõ Kalandtúrával indul, Keresd az elsüllyedt kincsesládát! címmel. Három-négy fõs csapatok, testvérpárok, családok jelentkezését várják, újszerû kérdésekkel, feladatokkal. Ahogy Kunics Zsuzsanna történész, muzeológus elmondta, a vetélkedõ az idõszaki kiállításra épül. A fejtörõk megoldása során olyan ismeretekre tehetnek szert, mint amellyel egy hajósinas rendelkezett például a Grünhut és Társa gabonakereskedõ cég saját egycsavaros tengeri áruszállító „gõzhajója” fedélzetén, hiszen egykor városunk élénk kereskedelmi kapcsolatban állt Adriával és Fiumével. Ezt az is bizonyítja, a kanizsai sörgyár negyven kocsmát mûködtetett ezen a területen.
A múzeum udvarán, szintén a tenger témakörhöz kapcsolódóan pedig lehetõség nyílik kavics és gyöngyláncok, kagylóképek, karperecek készítésére. Részt vehetnek, a rajz a hajóhajtogató, hajókötél húzó, a torpedó – „tengeri csata” versenyen.
– Ezeken kívül még lesz hajóinas képzõ, ahol ügyességi játékok, feladatokat kell elvégezni, így kötélcsomózást, jelzõzászló készítést – folytatta a múzeumigazgató.
Még a mozgókönyvtári szolgáltatást is kihasználhatják, ugyanis a Halis István Városi Könyvtár Fiumével és az adriai kikötõkkel, kereskedelemmel kapcsolatos könyvei a helyszínen olvashatóak és kölcsönözhetõek.
Este pedig 20.30-tól a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának elõadására kerül sor, Csiky Gergely A nagymama címû vígjátékét viszik a színpadra. A színes programok sorát a Hot Club of Hungary együttes koncertje zárja a múzeum udvarán.
V.M.2013-06-18 13:02:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül