Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54761157    
Honlapkeszites

Múzeumok éjszakája - Programok Zala megyében

Lentiben fûrészüzem-bemutatót, éjszakai kisvonatozást szerveznek, Gyenesdiáson papi viseletek bemutatójára, tematikus kiállításokra invitálják a látogatókat, Keszthelyen pedig a késõ éjszakai órákig tartanak nyitva a múzeumok, kiállítóhelyek június 22-én, a Múzeumok éjszakáján Zala megyében.


Lentiben a Zalaerdõ Zrt. fûrészüzemében a megújuló energiákkal és a pelletgyártás titkaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A múzeumban gyertyafényes tárlatvezetés keretében mutatják be a Göcsej kincsei, az erdõ és a fa címû erdészet-, fûrészipar- és vasúttörténeti kiállítást, az erdei kisvasúton pedig éjszakai vonatozásra is lesz lehetõség.
Keszthelyen a város szinte valamennyi kulturális intézménye éjszakába nyúló programokkal készül a múzeumok éjszakájára; a Szendrey Júlia Emlékszobában például Andersen-mesefordításokat olvasnak fel, a Georgikon Majormúzeum élménygazdaságában családi programokat szerveznek, lehetõség nyílik állatsimogatásra, gyógy- és fûszernövények ízlelésére, a kemencében pedig langallósütésre. A Helikon Kastélymúzeumban korhû ruhába öltözött vezetõk kísérik végig a vendégeket a gyertyafénnyel kivilágított, fõúri életformát bemutató termeken. Látogatható lesz a vadászati- és a hintómúzeum is, a trópusi pálmaházban pedig ezen az éjszakán kerül sor a zenés esték szezonnyitó koncertjére.
A keszthelyi Balatoni Múzeumban a Démoni ragály: A pestis címmel az Orvostörténeti Múzeum anyagából nyílik idõszaki kiállítás. A hagyományokhoz híven a programok, múzeumpedagógiai és kézmûves foglalkozások a tárlat témájához kapcsolódnak; szó esik a hulladékhasznosításról, szûrõvizsgálatokat végeznek. Antropológusok Mesélõ csontok címmel tartanak elõadást arról, hogy ismerhetjük meg a csontok segítségével a régmúlt idõk betegségeit - ismertette Németh Péter múzeumpedagógus. A népi gyógymódok bemutatása mellett sor kerül borkóstolóra is. A múzeumpedagógus magyarázata szerint ugyanis a régmúlt idõkben a fertõzések nagy része szennyezett vizekkel terjedt, a Brazsil Cseppek - egy helyi borász nedûi - viszont kiválóan alkalmasak a betegségek, fertõzések megelõzésére.
Borkóstoló a Balaton fõvárosához közeli Gyenesdiáson is része lesz a programnak, a látogatók az 1644-ben épült Darnay boronapincénél a szõlészeti-borászati kiállítást is megtekinthetik. Hársfalvi Györgyné szervezõ arról tájékoztatott, hogy Gyenesdiáson több helyszínen zajlanak majd az események, a tárlatvezetést helyi önkéntesek, szakkörök tagjai végzik. A Szent Ilona kápolnában a templomi kincseket, a 180 évvel ezelõtt készült papi viseleteket, miseruhákat nézhetik meg a látogatók. A községházán a borvidékeket ábrázoló képeslapgyûjteménybõl, a régi Gyenesdiást bemutató archív fotókból nyílik kiállítás. A Pásztorházban a honfoglalás elõtti idõk tárgyi emlékeit mutatják be. A népi mûemléképületben kézmûves foglalkozásokat tartanak és palacsintát is sütnek a vendégeknek.

MTI - Kanizsa2013-06-18 11:52:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül