Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411050    
Honlapkeszites

Cimbiózis húrosokra és ütõhangszerre

Lukács Miklós cimbalommûvész triójával adott koncertet a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban. A nemzetközi hírû mûvész Cimbiózis címû mûsorát hozta el Nagykanizsára.


Mielõtt a koncertrõl írnék muszáj egy kitérõt tenni, hiszen a világon cimbalom nagyhatalomnak számítunk, annyi a tehetséges mûvészünk. Ha a hazai cimbalommûvészekre gondolunk, akkor Herencsár Viktória, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Ökrös Oszkár neve ugrik be azonnal. A klasszikus zenei tanulmányokat végzett Lukács Miklós esetében pedig a cimbalom és a jazz kapcsolatáról is szólni kell. Ugyanakkor elkerülhetetlen párhuzamot vonni a világhírû cimbalommûvész Rácz Aladár és Lukács Miklós pályája között. Ez a párhuzam érinti a komolyzenei és a jazz elõfutárának számító ragtime mûfaját és annak a nemes zenei hagyománynak a folytatását, ami koncert hangszerré emelte a cimbalmot, kiszakítva a cigányzene és a népzene skatulyájából.
A klasszikus zeneszerzõk közül Igor Sztravinszkij - aki Rácz Aladár barátja volt - és Debussy mutatott érdeklõdést a jazz iránt. Ennek egyik eredménye Sztravinszkij Rag-Time címû darabja, amit Rácz cimbalomjátéka inspirált. Itt érkeztünk el a Lukács Miklós trió koncertjének koncepciójához, ami egy zenei szimbiózis cimbalomjátékra alapozva. A koncerten felhangzó számok leginkább az improvizatív kortárs zenéhez sorolhatók, amely harmonikusan kapcsolja össze a kortárs komolyzene, a népzene, a jazz zeneiségét és jelzésszerûen a cigányzenei hagyományokat. A mûsor és a trió felállás pedig kiváló lehetõséget nyújtott ahhoz, hogy a más zenekari formációkban csak kísérõ hangszerként szerepeltetett instrumentumok szólóhangszerekké váljanak. Baló István ütõhangszeres játékában különösen a szuggesztív játék, Orbán György (bõgõ) elõadásában az empatikus és óramû-pontosságú játék, míg Lukács Miklósnál a virtuóz és lírai elõadásmód emelhetõ ki. A zenekarvezetõ pályája ugyan évek óta a jazz felé fordult, de a kortárs komolyzene tolmácsolásában is jelen van. A mostani koncert egy újabb mérföldkõnek tekinthetõ Lukács Miklós zeneszerzõi pályáján és csak idõ kérdése, hogy róla is úgy írjanak, mint egykor Rácz Aladárról, hogy a „Cimbalom Liszt Ference”.
 

H.Gy.2013-06-15 12:36:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül