Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044926    
Honlapkeszites

Jazz-zenével a Zsinagógáért

A hétvégén, a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan a Zsinagóga rossz állapotára hívták fel a figyelmet a kanizsai liberálisok egy jazz-koncert segítségével.
Halász Gyula, az SZDSZ nagykanizsai szervezetének ügyvivõje múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat elõzménye 1984-re nyúlik vissza. Franciaországban ekkor indult útjára a Történelmi Mûemlékek Nyílt Napja címet viselõ mozgalom, amelynek az volt a célja, hogy e napokon olyan jelentõs építészeti értéket képviselõ épületek is megtekinthetõek legyenek a nagyközönség számára, amelyek egyébként ritkán, vagy egyáltalán nem látogathatóak. Az Európai Unió 1991-ben Kulturális Örökség Napjai néven hivatalosan is intézményesítette ezt az összeurópai mozgalmat, amelyhez nyolc évvel késõbb hazánk is csatlakozott. A Kulturális Örökség Napjainak rendezvényeire városunkban szeptember 15-én és 16-án került sor.


– Idén „Haza és Haladás” szlogen alatt a reformkor és a klasszicizmus építészete kerül a középpontba – mondta Halász Gyula. – A Kanizsai Liberálisok ennek kapcsán azt tûzték ki célul, hogy egy jazz-koncerttel hívják fel a figyelmet a város egyik legértékesebb mûemlékének, a Zsinagógának a megmentésére. Az ingyenes koncertre a múlt szombaton a Honvéd Kaszinóban kerül sor a Tiborcz Quartet közremûködésével.

A kanizsai zsinagógát 200 éve, 1807-ben kezdték el építeni és 1821. szeptember 14-én avatták fel. A klasszicista stílusú mûemlék épület több évtizede felújításra szorul, de a tetõszerkezet felújításán kívül csupán egy-két ablak üvegezésére futotta, amit még az elõzõ ciklusban jómagam indítványoztam. Az épület aljzatának szigetelése és a csapadékvíz elvezetésének megoldása halaszthatatlan feladat, hiszen az épület állagának további romlását csak így lehet elkerülni. Úgy vélem, a Norvég Alaptól remélt támogatás mellett külön is kellene forrásokat biztosítani az épület felújítására, kis lépésekkel, évrõl évre sok mindent el lehetne érni, ahogy ez más városokban, például Gyõrben is történt.

Halász Gyula megjegyezte, a jazz-koncert másik apropóját az adta, hogy 120 éve született Sigmund Romberg, azaz Rosenberg Zsigmond világhírûvé vált nagykanizsai zeneszerzõ, akinek kétezer dalát és hetvennyolc musicaljét játszották, játsszák ma is a világon.

Horváth Attila2007-09-20 11:02:18


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül