Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51046089    
Honlapkeszites

Made in Hungária - Felvonulás Cadillac-kel Zalaegerszegen

A rock and roll korszakból származó autócsodákkal szervez közös felvonulást a keszthelyi Cadillac Múzeum a Hevesi Sándor Színház Made in Hungária szereplõivel pénteken, Zalaegerszegen.


A belvárosban vonulnak fel a régmúlt idõk járgányai. A konvoj délután 4 órakor indul a színház fõbejáratától, rövid megállót tartanak a Dísz téren, ahol az utca népe találkozhat a musical szereplõivel is.
A rendhagyó autós-bemutató Garamvölgyi Gyula, a Cadillac Múzeum igazgatójának kezdeményezésére valósul meg. Felajánlásra a múlt századot jelképezõ kocsik érkeznek a zalai megyeszékhelyre; a konvojt az 1959-es coupe vezeti, mely jellegzetes farok kiképzésével a korszak és Amerika ikonjává vált. Felvonul két 60-as évekbeli cabrio is, a modellek Elvis Presley kedvenc autói közé tartoztak, a sort pedig egy 1974-es Calais Coupe zárja - mondta el Garamvölgyi Gyula az MTI kérdésére.
Hozzáfûzte; a keszthelyi Cadillac Múzeumban jármû-fejlõdési kiállítást hoztak létre, amely a Cadillac keletkezésétõl mutatja be az autóipar fejlõdését. A múzeumban tizenkét múlt századból származó autó látható. A jármû-matuzsálemek nagy részét internetes portálokon meghirdetett árveréseken szerezték be. Valamennyi járgány mûködõképes, van, amelyiket eredeti állapotában állították ki, de van olyan is, amelyiket restauráltak. A gépészmérnök végzettségû Garamvölgyi Gyula megtanulta az autók szerelését, mint fogalmazott a régi típusú autók mechanikus szerkezetek, nincs bennük elektronika, amely megnehezítené a házilagos javítást. Régi módszerekkel könnyen szerelhetõk, feltéve, ha be tudják szerezni, vagy mûszaki rajz után le tudják gyártatni a megfelelõ alkatrészeket - hangsúlyozta a gépészmérnök.
Felidézte, hogy a legelsõ amerikai típusú autót - egy 1965-67-ben gyártott, állólámpás Cadillac kabriót - 2008-ban, a házassági évfordulójukra vásárolta meg. Interneten jutott hozzá, a fotók alapján kedvezõ vételnek tûnt, és csak a hazaszállítás után derült ki, hogy egy nagyon rossz állapotban lévõ, rozsdás roncsot vásárolt meg. Két év alatt viszont sikerült rendbe tennie, a pénteki autós felvonulást a fehér színû, piros kárpitos Cabrio vezeti majd.
Fenyõ Miklós és Tasnádi István Made in Hungária címû musicaljét februárban mutatták be Méhes László rendezésében Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színház nagyszínpadán. A zenés történet Fenyõ Miklós életérõl szól, akinek akkoriban egy-egy ilyen autó csak álom maradhatott az életében, hiszen csak Trabantok, Wartburgok "száguldoztak" Magyarországon.
A pénteki felvonuláson négy autóban utaznak majd a zalaegerszegi elõadás szereplõ; Gulyás Hermann Sándor, Hertelendy Attila, Bot Gábor, Barsi Márton, Katona Kornél, Kató Balázs, Zsíros Viktor, Foki Veronika, Misurák Tünde, Magyar Cecília, Mikita Zsuzsanna Lilla, Kováts Dóra, Pete Zsuzsanna, Andics Tibor és Besenczi Árpád.
Az elõadást - a Hevesi Színház hagyományai szerint - darabtemetés keretében június 8-án mutatják be utoljára a Zalaegerszegen.

MTI - Kanizsa2013-06-06 08:24:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül