Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047084    
Honlapkeszites

Városnapi ünnepségsorozat Keszthelyen

A sétálóutcai tértextilek felavatásával háromnapos városnapi programsorozat kezdõdik május 31-én Keszthelyen - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.


A Balaton Színház Simándy Termében megnyílik Dore Nagy Aladár festõmûvész emlékkiállítására, majd a Zala Szimfonikus Zenekar ad koncertet. Június elsõ napján felavatják Deák Ferenc emléktábláját a premontrei rendház épületén, a színházban a "haza bölcsének" életérõl nyílik képeslap-kiállítás, a Helikon Kastélymúzeum márványtermében pedig Tûzzel-vassal címmel öntöttvaskályha-tárlatot mutatnak be.
Vasárnap amatõr úszóversenyt rendeznek a Csik Ferenc tanuszodában, a tóparton táncbemutató, játszóházak és gyermekkoncert várja a családokat. A város napja alkalmából a keszthelyi lakosok számára a Balatoni Hajózási Zrt. június elsején kedvezményes sétahajózási lehetõséget biztosít, a Csik Ferenc tanuszoda pedig egész hétvégén ingyenes belépéssel várja a keszthelyieket.
A Balaton-parti Zenepavilonnál moderntánc-bemutatókkal, néptáncgálával szórakoztatják a közönséget, a pénteki és a szombati nap utcabállal zárul, vasárnap pedig sötétedés után lampionos vitorlás-felvonulást tartanak a Keszthelyi-öbölben.
Az ünnepi testületi ülésen - június elsején - Ruzsics Ferenc polgármester posztumusz díszpolgári címet adományoz a száz éve született keszthelyi olimpiai bajnok, úszó és orvos Csik Ferencnek.
Csik Ferenc (1913-1945) Keszthelyen nõtt fel, itt végezte el a tanulmányait és a Balaton-parti városban kezdett el úszni is. A keszthelyi Szent Miklós-temetõben helyezték örök nyugalomra. Emlékét a városban több tábla is õrzi, sétányt és tanuszodát neveztek el róla, az önkormányzat egy szobor felállítását is tervezi a móló elõtti partszakaszon.
Lánya, Csik Katalin csokorba gyûjtötte a kortársak visszaemlékezéseit és saját emlékeit, amelyekbõl az önkormányzat támogatásával könyv készült a 100 éves évfordulóra, amelynek bemutatójára június elsején kerül sor. Szintén aznap emlékkiállítás nyílik a Balatoni Múzeumban és kihirdetik a keszthelyi olimpikonról szóló vetélkedõ és rajzverseny eredményeit is.

 

MTI - Kanizsa2013-05-29 11:41:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül