Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350329    
Honlapkeszites

Megtörtént az európai uniós beruházással épülõ Kanizsai Dorottya Kórház új sürgõsségi osztályának építészeti-mûszaki átadása

Az SBO mûszaki átadás-átvétel eljárásával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Cseresnyés Péter polgármester és Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgatója a megújult épületszárny fõbejáratánál. Az egészségügyi intézmény várhatóan szeptembertõl fogadja a betegeket.

Cseresnyés Péter polgármester arra emlékeztetett, hogy a lassan már négy éve elindult folyamat egy jelentõs állomásán leszünk túl nemsokára. A projektet, amelyet azóta átvett az állam, az önkormányzat, mint fenntartó kezdte el. A megvalósításban némi csúszás volt tapasztalható, de az a legfontosabb, hogy hamarosan a kor követelményeinek megfelelõ körülmények között fogadhatják a Nagykanizsáról és környékérõl érkezõ betegeket. Hangsúlyozta, hogy a kórházban még folyik egy másik, a struktúra bõvítését lehetõvé tevõ jelentõs beruházás, és a tervek szerint újabb fejlesztések is várhatók.


Brünner Szilveszter elmondta, a mintegy félmilliárd forintból elkészült, csaknem ezer négyzetméteres, részben teljesen új épületszárnyban fogadják a mentõautókat. Sürgõsségi és a fertõzéses szövõdményeket kezelõ szeptikus mûtõt, valamint vizsgálóhelyiségeket alakítottak ki, s nyolc beteg kórtermi elhelyezését tudják majd biztosítani. Az orvostechnikai eszközök már megérkeztek. A bútorok beszerzésére kiírt közbeszerezés még tart. Nyáron várhatóan az informatikai korszerûsítés is befejezõdik. A fõigazgató elmondta még, nagyjából másfél évtizede fogalmazódott meg a hazai egészségügyben a sürgõsségi osztályok angolszász mintára történõ átalakításának igénye. Nagykanizsán öt évvel ezelõtt önerõbõl már kialakították ezt a részleget. Ennek teljes felújítására és bõvítésére szolgál a hamarosan lezáruló, az Új Széchenyi Tervbõl finanszírozott beruházás. Az MTI kérdésére elmondta, jelenleg negyvenen dolgoznak a sürgõsségi osztályon, de a bõvítés és a biztonságos mûködés miatt legalább a másfélszeresére kell emelni a létszámot, amelynek nagyjából ötöde lenne az orvosok száma. A fenntartónál már jelezték az igényüket, ami remélhetõleg a finanszírozás bõvítésével is jár, ugyanakkor nagyon nagy hiány van szakemberekbõl – fûzte még hozzá Brünner Szilveszter.
A Kanizsai Dorottya Kórház sürgõsségi ellátásának korszerûsítésére tervezett költség mintegy 520 millió forint, amelyhez csaknem 448 millió forint támogatás társul. Az építkezés – amelynek kivitelezõje a zalaegerszegi ZÁÉV Zrt. – 2012 áprilisában kezdõdött, és az erre fordított összeg bruttó 455 millió forint. Az új épületrészben többek között a gyors, idõveszteség nélküli azonnali beavatkozások elvégzéséhez mûtõ, valamint triázs-, traumatológiai-, sebészeti, belgyógyászati vizsgáló, ultrahang, sokktalanító, gipszelõ, nyolc darab betegággyal rendelkezõ fektetõ helyiség került kialakításra.
Elkészült az új mentõbejárat, és a projekt keretében megvalósult a teljes körû akadálymentesítése is az épületrésznek. Az épület mellett megújultak a zöldfelületek, továbbá felújításra került 17 darab parkoló, melybõl 4 darab akadálymentesként üzemel. A várakozóhelytõl most már egy járdával, illetve forgalomtól elzárt területen keresztül gyalogosan is biztonságban megközelíthetõ az épület.
MTI-Kanizsa2013-05-29 11:11:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül