Ma 2019. 11 14.
Aliz, Vanda, Huba napja van.
Látogatók száma : 43415927    
Honlapkeszites

Majálisoztak a sánciak

Nyisd ki babám az ajtót, csak csendesen, mert meghallják a szomszédok – énekelte szombat reggel a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban mûködõ MOL Bányász Hagyományõrzõ Dalkör az eszteregnyei Õszirózsákkal és a késõbb hozzájuk csatlakozó palini dalkörrel Sánc jázminillatú fõ utcáján, a Kaposvári úton.


Nótázásuk hallatán a kutyák azon nyomban riasztották gazdáikat, akik vagy kíváncsian az utcára szaladtak, vagy integettek az erkélyrõl, ablakokból. Segítve a Szívbetegekért Egyesület és a Családsegítõ Központ szervezõinek, Bogatin Sándor eszteregnyei kisbíró invitálta a IV. Sáncért, Szabadhegyért Majális helyszínére, a sánci kultúrházba a helyieket. Az egész napos vidám hangulatról táncosok, énekesek, zenészek gondoskodtak.
A rendezvényt 100 ezer forinttal támogatta az önkormányzat – hangsúlyozta köszöntõjében Hegedûs Györgyné, az egyesület elnöke, melyhez megnyitó szavaiban Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ hozzáfûzte: ez megjár önöknek, ugyanis három év kitartó munkája után, amit minden alkalommal megnehezített az esõs idõjárás, negyedszer is hozzáfogtak a szervezéshez. Minden közösségnek szüksége van egy olyan alkalomra, ahol a saját kis ünnepét meg tudja tartani, és a hétköznapok munkájából kiszakadva válthatnak néhány szót egymással, megbeszélhetik a világ dolgait. Az ilyen nap erre is jó. Ez a rendezvény nemcsak Sáncért van, az egyesület révén fel kell hívni a figyelmet azokra is, akik betegen élnek közöttünk. Végezetül azt kívánta a jelenlévõknek, hogy érezzék jól magukat, és úgy emlékezzenek e napra, hogy érdemes volt eljönni, és jövõre ismét meg kell szervezni.
A szórakoztató programot a Premier táncklub táncosai nyitották meg.
A polgármester köszöntõje közben már fõzte az ebédet mind a 14 csapat. A bajcsaiak diabetikus süteménnyel, a szabadhegyiek kolbásszal, szalonnával kínálták a vendégeket. Az eszteregnyei férfiak hagymát, krumplit pucoltak Kele Lajos polgármesterük irányításával, míg az asszonyok népviseletben kiültek a kispadra, s vártak a szereplésre. Jerausek István, a terület önkormányzati képviselõje szóvá tette, nagyon kevés sánci résztvevõt lát a széksorokban. Megjegyzése hatásosnak bizonyult, a délutáni órákban egyre több helyi lakos kapcsolódott a társasághoz. Cseresnyés Péter minden sátort végiglátogatott, megkóstolta a süteményeket. Eszteregnye hölgy-követei azonban kosarat kaptak tõle. Annak ellenére, hogy nem hirdetett hölgyválaszt a zenekar, táncolni hívták a szabadhegyiek sátránál beszélgetõ polgármestert, aki sajnálkozva válaszolta, hogy nem tud táncolni.
Hamarosan minden bográcsban elkészült az ebéd, a zsûri megkezdte munkáját, és a jó ebédhez máris szólt a nóta. Szólót a palini dalkör énekese, Jakab Zoltán énekelt az eszteregnyei harmonikás, Bóka László kíséretével. Hamarosan mindkét elõadóhoz csatlakoztak a társaik, a palini és az eszteregnyei dalkör fúziójából megalakítva az alkalmi Sánci Fesztivál Énekegyüttest. Gyönyörû, erdélyi dalokkal fûszerezett nótacsokruk nagy tapsot kapott a közönségtõl. A felforrósodott hangulat körtánccá terebélyesedett ki, a hangulat magával ragadta a Szívbetegekért Egyesület elnökségi tagját, a Családsegítõ és Gyermekjóléti Központ igazgatóját, Dr. Kaszás Gizellát, és Dr. Horváth Ágnes háziorvost, aki férjével, Dr. Matoltsy Andrással, a Kanizsai Dorottya Kórház Belgyógyászati Osztálya osztályvezetõ fõorvosával, az egyesület elnökségi tagjával érkezett a fesztiválra.
A fõzõverseny eredménye: 1. Ifjú Gyenese csapat (Szabadhegy); 2. Rezedák Hagyományõrzõ Dalkör (Belezna); 3. Ízõrzõk csapata (kórház, belgyógyászat). Különdíjban részesült a Sánci bevándorlók, és az Erdélyi menyecskék csapata.
A találkozót májusi esõ zárta a késõ délutáni órákban.

B.E.

További képek azonos címmel a galériában.2013-05-29 10:45:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül