Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54781081    
Honlapkeszites

GipSyndrome Kiskanizsán

Május 24-én (pénteken) este hét órakor tartja lemezbemutató koncertjét a roma népzenét világzenei feldolgozásban elõadó GipSyndrome együttes a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban. 

A formáció a 2012-es Talentométer tehetségkutató versenyre alakult meg, akkor még négy fõvel. Most hatan vannak, tagjaik már régóta muzsikálnak különbözõ zenekarokban. Sokféle zenei stílusirányzatot kedvelnek. Legtöbbjük a folklórzene világból való, és szerettek volna a hagyományõrzõ népzenei szabályok kötöttsége nélkül a népzenei motívumokat is megvillogtató ötletes és most divatos világzenei stílusban kiteljesedni. A szélesebb közönséget megérintõ feldolgozásaikban a cigány népzenei motívumok különbözõ stílusú alapokra vannak fektetve, mint például a jazz, pop, mahala, flamenco, rap, rock vagy a tangó.


A nõi énekes és táncos Horváth Laura, valamint a gitáron, cajonon játszó és rap-et éneklõ ifjabb Horváth Zoltán a Kanizsa Csillagai együttes tagjai. Kõfalvi Csaba profi jazzdobos, dobtanár a Kanizsa Big Band, az Igricek, és különbözõ jazzformációkban, míg Szatmári László nagybõgõs a verseket megzenésítõ Kaláka Nemzetközi Folk Fesztivál Fõdíjas Igricek, a Kanizsa Csillagai, és más népzenei együttesekben játszik. Az együttes vezetõje, gitárosa, táncosa, énekese és dalszerzõje Horváth Zoltán, már 20 éve a cigány népzenét játszó Magyar Köztársaság Elnökének Ezüstérmes és Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas Kanizsa Csillagai együttes motorja. Vendégzenészük, Kovács Péter több fúvós, pengetõs és vonós népzenei hangszeren játszik, rendszeresen hívják táncházakba muzsikálni.

A GipSyndrome együttes célja, minél szélesebb körökben terjeszteni a magyar és magyarországi cigány népi kultúrát, jelen esetben nem tömény népzenével, hanem világzenei feldolgozásokban. A világzene ma az egyik leghatásosabb eszköze annak, hogy népcsoportok saját zenei hagyományaikat megismertessék az emberekkel, a világgal.

Kanizsa
 2013-05-22 12:38:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül