Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127493    
Honlapkeszites

Göcseji Randevú - Zalai falvak találkozója a zalaegerszegi skanzenban

A térségben élõ népi, gasztronómiai hagyományokat, helyi tradicionális értékeket mutatják be a Göcseji Randevú elnevezésû program keretében május 25-én Zalaegerszegen, a skanzenban.


A rendezvényen kilenc zalai kistelepülés képviselteti magát. A helyi termelõk finom ételeket, italokat - házi készítésû szörpöket, lekvárokat, savanyúságokat, tejtermékeket, pékárut, aszalt gyümölcsöket, húskészítményeket - kóstoltatnak a látogatókkal. A kínálatban szerepel a különlegességnek számító zalai fenyõszörp is, a méztermelõk pedig idei, friss mézzel érkeznek - ismertette a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás projektmenedzsere a részleteket csütörtökön, sajtótájékoztatón.
Vásár Marianna elmondta azt is, hogy tombolát szerveznek a helyi termelõk felajánlásaiból, a fõdíj a kustánszegi asszonyok által készített híres pörkölttorta lesz. A települések amatõr mûvészeti csoportjai színpadi produkciókat mutatnak be. A Göcseji Randevún állítják ki a rajzpályázatra érkezett alkotásokat, a könyvtárak pedig az ünnepi könyvhét elõzeteseként börzét tartanak.
Hozzáfûzte; a rendezvényen a helyi termelõk azt kívánják bemutatni, hogy a falvakban is lehet olyan tevékenységet folytatni, amibõl meg lehet élni. A projektmenedzser szerint a múzeum is egyre nyitottabb arra, hogy élõvé tegyék a skanzent. A tradíciókat csak akkor lehet továbbadni, ha folytatják a tevékenységet.
Kaján Imre megyei múzeumigazgató arról beszélt, hogy az emberek többségének már kevés fogalma van arról, hogy milyen a természettel harmonikusan együtt élõ ember. A rendezvény keretében a kistelepülések lakói el tudják mondani hogyan élnek, be tudják mutatni a gasztronómia, kulturális hagyományaikat a falumúzeumba látogatóknak.
Szólt arról is, hogy ugyanezt a témakört járja körül és szorosan kapcsolódik a Göcseji Randevú programjaihoz a május 24-én és 25-én megrendezendõ konferencia. A múzeumi szakemberek arról tanácskoznak, hogy milyen szerepet játszanak a skanzenek a természet közeli életmódok népszerûsítésében, Dédanyáink és az ökológia címmel hangzik el elõadás, bemutatják az önfenntartás népi hagyományait és a kézmûves hagyomány megújulását.

MTI - Kanizsa2013-05-16 14:53:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül