Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54777008    
Honlapkeszites

Hat-nyolcezer prószát sütnek ki Zalaegerszegen pünkösdhétfõn

Göcseji prószafesztivált rendeznek május 20-án, pünkösdhétfõn Zalaegerszegen. Az elõrejelzések szerint a város fõterén felállított fesztiválsátorban mintegy 6-8 ezer adag prószát (krumplis lepényt) sütnek ki.


A vidám gasztronómiai esemény a zalai megyeszékhely szinte teljes lakosságát érinti - fogalmazott a szervezõ Keresztury Városi Mûvelõdési Központ igazgatóhelyettese.
Cserpes Attila elmondta, hogy baráti társaságok, intézmények, cégek, civilszervezetek, nyugdíjasklubok tagjai egyaránt neveztek a versenyre. A fesztiválon húsz csapat több mint 800 liter alapanyagot használ fel, a tájjellegû étel elkészítésében több mint 200-an vesznek részt. A szervezõk több ezer látogatóra számítanak, az eddigi évek tapasztalata szerint a késõ délutáni órákban valamennyi kisütött étel elfogy.
Az ország más vidékeinek tócsniként vagy lapcsánkaként ismert prósza az egyik legváltozatosabban elkészíthetõ étel, alapja a reszelt krumpli, a liszt, a tojás és a tejföl, a többi a versenyzõk fantáziáján múlik. Az idõsebbek általában ragaszkodnak a hagyományos receptúrához, a fiatalabb korosztályt képviselõ csapatok viszont bátrabbak - jegyezte meg Cserpes Attila.
Az elmúlt években az édestõl a savanyúig szinte mindenféle változatban készítettek már prószákat a göcseji prószafesztiválokon. A receptekben megjelent a medvehagyma és izgalmas újítás volt a füstölt kolbászos, a pacalpörköltes, a lecsós és a szilvalekváros prósza is. A legváltozatosabb variációkat néhány évvel ezelõtt a Népek prószája címmel meghirdetett versenyen készítették el, amikor az adott nemzet ízvilága szerint kellett fûszerezni a burgonyaalapú ételt - mondta el a fõszervezõ.
Idén a gasztronómiai versennyel párhuzamosan Prósza Hangja (P-faktor) címmel hirdették meg az amatõr nótaénekesek versenyét, így a délutáni órákban már nótaszóra sülnek a prószák.

MTI - Kanizsa2013-05-15 12:11:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül