Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408727    
Honlapkeszites

Gyógynövénytúra a Csónakázó-tónál

Gyógynövénytúrát szervezett a Csónakázó-tó környékére a Szívbetegekért Egyesület. Alig tett néhány lépést a túrát vezetõ Gönczné Pálfi Mira õstermelõvel a kis csapat, máris számtalan gyógynövény állta útjukat.


Pásztortáska, cickafarkfû, ezerjófû, kamilla, fagyöngy, tyúkhúr, lucerna, gyermekláncfû, százszorszép, csalán, ragadós-, közönséges- és tejoltó galaj, nyírfalevél, aranyhárs, turbolya, keskenylevelû és lándzsás útifû, vadsóska, diólevél, vérontó pimpó, ördögharaptafû, mind-mind elérhetõ volt alig 50 méteren belül.
A hasznos tudnivalók sorában Gönczné Mira többek között elmondta, a virágokban lévõ hatóanyag a nap delején, a déli órákban a legtökéletesebb. Figyeljük a természetet, mikor mit hoz, és legcélszerûbb májusban gyûjtõútra indulni. Induláskor fehér, vagy világos színû nadrágot vegyünk fel, a szárát húzzuk a zokninkba, így könnyebben észrevehetjük ruhánkon a kullancsot.
A gyógynövényeket legcélszerûbb száraz idõben, esõ után begyûjteni, amikor már megszáradt a növény, és csak annyit szedjünk le, amennyit aznap fel is tudunk dolgozni. Szárítás közben idõnként lazítsuk fel, fajtától függõen 5 naptól 2 hétig tart a száradás ideje, melyhez a szellõs, meleg, sötét helyiség a legalkalmasabb. Napon az ökörfarkkórót, a csipkebogyót és a galagonyát szárítsuk. Mint ahogyan az alma és a körte aszalásakor is, a napfény még egy plusz energiát ad a növényeknek, melyeket tárulhatjuk papírzacskóban és befõttes üvegben. Amit jóízûen magunkhoz veszünk, az jobban is hat. Amirõl érezzük, hogy nem kívánjuk, nincs rá szüksége a szervezetünknek. A növények jótékony hatása mellett még egy titkot megtudtunk róluk: beszélni ugyan nem tudnak, de már a jelenlétükkel felhívják magukra a figyelmet. Szinte tudják, mit kell fogyasztanunk egészségünk megõrzése érdekében. Csak nézzünk körül közvetlen környezetünkben, kertünkben, és nyújtsuk ki feléjük a kezünket.
Nyersen is fogyaszthatjuk a gyógynövényeket. A pásztortáska teáját magas vérnyomás, gyakran elõforduló orrvérzés, belsõ vérzés, méhvérzés esetében igyuk. A vérzés gyorsan eláll, ha tinktúrával beecseteljük az orrunkat. Tea készítésekor áztassuk be hideg vízbe a növény felsõ harmadát, melynek hatóanyaga magát a gyulladást kiváltó okot is megszünteti.
A galaj a mirigyek, a pajzsmirigy betegség hatásos teája. A közönséges galaj a testben megakadályozza a rákos sejtek összetapadását, és eltünteti a bõrkinövéseket, ha elõtte kicsit összerágva helyezzük rá a bõrfelületre.
A keskenylevelû, vagy lándzsás útifûbõl készült szirup mindenféle torokbetegséget gyógyít. Közismert a széles levelû útifû fájdalomcsillapító-, a százszorszép vitalizáló hatása. Virágja nagyon finom zsíros-, vagy vajas kenyérre szórva. A kákics zsenge levele kitakarítja az epét és a májat, gyökere feljavítja a hasnyálmirigy mûködését. Saláta és finom leves is készíthetõ belõle. A cickafarkfû a nõk házi „nõgyógyásza”. Jelentõs a kalcium tartalma, egy csésze langyos teája hatásos a székrekedés ellen, serkenti az epe mûködését, és átmossa a máj-járatokat. A lucerna teát fogyaszthatjuk feledékenység ellen, a lúgosító hatása miatt jó gyomoridegességre, akár a citromfû teája, amely a délelõtti órákban frissít, az esti órákban pedig nyugtat.
A tyúkhúrból készült teakeverék is jó a koleszterinszint kezelésére, emellett salátaként, nyersen is fogyaszthatjuk. Vértisztító, tavasszal sokféle nyavalyát kivisz a szervezetbõl. A vérontó pimpó sárga virága vérzéscsillapító.
Hogyha nincs életerõnk, fáradtak vagyunk, és ennek nem tudjuk semmi különösebb okát, fogyasszunk el egy héten keresztül egy-egy evõkanálnyi héjnélküli tökmagot, s utána igyunk egy kanál olívaolajat, s megszünteti fáradtságérzetünket.
A társaság, élükön a túravezetõvel, lehajolt a természet elõtt, majd az ég felé emelve a leszedett növényeket, megköszönte a teremtõnek, hogy mindazt megadta neki, amit fûben, fában megtalálhat az egészsége megõrzéséért.
Ezzel a kirándulással még nem zárult le az ismerkedés a természet kincseivel, hamarosan folytatódni fog. A Szívbetegekért Egyesület a tanévzáró elõtt iskolásokat hív gyógynövény-kóstolóval egybekötött kirándulásra.
– Töltsük fel lelkünket jó érzéssel, és elvisz bennünket egy darabig – ajánlotta mélyet sóhajtva a Somogy megyébõl érkezett túravezetõ. – A földi paradicsomban vagyunk. Magyarország nagyon gazdag ország! – jegyezte meg, miközben a tópartra sétáltak. – Ez a megállapítás a környezetünkre is igaz – toldotta meg szavait valaki a csoportból, amellyel mindenki egyetértett.
 

B. E.2013-05-12 07:57:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül