Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358929    
Honlapkeszites

FOKHAGYMA VAGY SZUNYOGHÁLÓ?
Lehet egy szúnyogriasztó spray kellemes viselet?

Nyári esténket a Balaton parton partján, de délutáni sétánkat a Festetics kastély parkjában egyaránt könnyen kellemetlenné tehetik a kullancsok és a szúnyogok. Sõt…ha nem vigyázunk a kis vérszívókkal, még komoly betegségekkel is megfertõzhetnek minket. Vannak azonban megoldások, hogy õk is és mi is élvezhessük a természet szépségeit – külön-külön. Ha pedig már védekezünk, akkor szeretnénk, ha mindez gyorsan, hatékonyan, kényelmesen…és nem utolsó sorban kellemes illattal ötvözve történne. Vajon van olyan védekezési mód, amely ennek az összes kritériumnak megfelel?

A kullancsok támadása

Elõször is fontos tudnunk, hogy kullancsokkal nem csupán az erdõn és mezõn járva, hanem a városi parkokban, ligetes helyeken sétálva is találkozhatunk. Fontos, hogy még a legrövidebb kirándulásra, sétára, vagy kerti mulatságra is megfelelõ védelemmel készüljünk fel, és utána gondosan vizsgáljuk át magunkat. Hogyan tudunk felkészülni?

Lehetõségünk van védõoltás beszerzésére is, mely a kullancs által terjesztett megbetegedések közül védelmet nyújt az agyhártyagyulladás ellen, de jelenleg csak korlátozott számban kapható. Az oltás akkor válik hatásossá, ha az elsõ után egy hónapon belül még egy „emlékeztetõ oltást” kapunk, majd késõbb még egyet. A jelenleg korlátozott számban elérhetõ oltásokat most csak azok kaphatják meg, akiknek ez az „emlékeztetõ” oltás lenne. A kismamáknak azonban sajnos azzal is számolniuk kell, hogy õk nem olthatók be. Jelenlegi tudásunk szerint a kullancsok által terjesztett Lyme kór ellen pedig nem áll rendelkezésre védõoltás. Látjuk tehát, hogy a védõoltás jelenleg nem éppen a legegyszerûbb mód a védekezésre. Esetleg más megoldás?

Viselhetünk megfelelõ ruházatot: hosszú ujjú felsõt és hosszú szárú nadrágot még akkor is, ha meleg van. A lenge pamut- és lenvászon ruhák lehetõvé teszik a bõr szabad légzését, így ezek viselése nem olyan kellemetlen a nyári melegben sem. Kalap- vagy sapkaviseléssel a fákról lepottyanó kullancsok támadása is kivédhetõ. A földrõl felmászó rovarok ellen érdemes a nadrágszárunkat a zokniba betûrni, hogy ne tudjanak alá bemászni. Tehát ezekkel a ruhadarabokkal ki tudjuk védeni a kullancsok ismerkedési kísérletét…de a legnagyobb kánikulában tényleg hosszú ujjú ruhadarabokban szeretnénk kirándulni?!

Na és a szúnyogok?

Ráadásul a kullancsok mellett a szúnyogok sem szívesen kímélnek minket.

A néphiedelem úgy tartja, hogy a fokhagyma fogyasztása távol tartja tõlünk a vérszívó szúnyogokat. Az bizonyos, hogy a fokhagyma hatást gyakorol a bõrünk által kiválasztott vegyi anyagok összetételére, a gyakorlatban azonban ez a megállapítás úgy tûnik, nem mûködik tökéletesen. Ráadásul valljuk be...egy romantikus erdei sétán tényleg fokhagymaszagúak szeretnénk lenni, és a kezünkkel szájunkat eltakarva sétálgatni?

Viselhetünk itt is megfelelõ ruházatot, hiszen bár a szúnyogoknak általában nem okoz gondot a ruhán keresztül való csípések kivitelezése sem, de ennek ellenére így sokat segíthetünk a támadások visszaverésében. De a nagy melegben azért ez sem a legkellemesebb viselet.

Alvásunk nyugalmának érdekében használhatunk jó minõségû szúnyoghálót, mely garantáltan távol tartja a kellemetlenkedõ rovarokat a szobánkból. Szintén az álmunk nyugalmát szolgálják a különbözõ elektromos hálózatról mûködtethetõ szúnyogriasztók, melynek elemes változatai akár a horgászok számára is a zavartalan vízparti kikapcsolódás élményét nyújtják.
Kerti összejövetelek elengedhetetlen kiegészítõi a különféle szúnyogriasztó gyertyák és füstölõk, melyek az általuk kibocsátott, az ember számára egyébként kifejezetten kellemes illatanyagok segítségével taszítják a kis vérszívókat, akik így kénytelenek máshol keresni aznapi vacsorájukat. Sõt…házilag is készíthetünk kiváló és dekoratív szúnyogriasztó gyertyát, ha déligyümölcsöket félbevágunk, a gyümölcshúst kikaparjuk. A héjat használjuk gyertyaöntõ tégelyként, de a paraffinba elõzõleg keverjünk jó adag citromolajat. Ezután már a citromolaj és a gyümölcsök héjából a hõ hatására kibocsátott illatanyagok megteszik a magukét. A gyertyákat vízben úsztatva még kellemesebb hangulatot teremthetünk.

Ezek mind tényleg hasznos megoldások, de házon kívül furcsán néznénk ki szúnyoghálóba bugyolálva, vagy elektromos vezetéket magunk után húzva.

Milyen megoldást javasolunk tehát?

A szúnyog- és kullancstámadás ellen vannak kényelmes és egyben hatásos védekezési módok is: az S.C. Johnson Autan és OFF! termékei hatékony védelmet nyújtanak a szúnyogok és a kullancsok csípései ellen az aktív életmód kedvelõinek és a családoknak, érzékeny bõrûeknek egyaránt. Az Off! Termékcsalád legújabb terméke az Off! száraz spray, apró púderszerû szemcséinek köszönhetõen kifejezetten az érzékeny bõrûeknek, kismamáknak és gyermekeknek (2 éves kortól) készült. Finom illatú, egyszerû használni, kellemes viselet és hatékony. Ezért nem kell mást csinálni, csak magunkra fújni, és távolról integetni a kullancsoknak és szúnyogoknak.


***

Tudta-e Ön, hogy

A hím kullancsok nagy része egyáltalán nem szív vért, és párosodás után hamarosan el is pusztul. A hím egyedek jóval kisebb méretûek a nõstényeknél, és kevésbé tágulékonyak is, ezért kevesebb vért szívnak. A nõivarú kullancsok rugalmas teste lehetõvé teszi, hogy napokig szívjanak vért.

A kullancsok nem bírják hosszú ideig a napfényben, a közvetlen sugárzás hatására hamar kiszáradnak és elpusztulnak. Ezért preferálják a vérszívók inkább a hosszú szõrû állatokat.

A kullancsok látásuk, a levegõben lévõ kilélegzett szén-dioxid mennyisége, illetve a gazdatest testmelege révén érzékelik áldozatuk közeledtét.

Akit megcsípnek a szúnyogok, annak nem maga a csípés fáj, hanem a szervezete válaszreakciója miatt érzi a viszketést, mely arra irányul, hogy az idegen anyagot elpusztítsa.

A szúnyogok ugyan nem látnak túl jól, de szaglásuk, hõérzékelésük és hallásuk rendkívül fejlett. Ez utóbbit elsõsorban arra használják, hogy a hím és nõstény példányok könnyebben egymásra találjanak.

A hím és a nõstény szúnyogok udvarlás közben megváltoztatják zümmögésük frekvenciáját, így végül hangjuk egészen hasonlóvá válik egymáshoz. Ezt szárnycsapási mintázatuk apró változtatásai révén érik el.


További információk és a védekezés hatékony módszerei:
www.kullancsveszely.hu2008-07-30 20:20:51


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül