Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416549    
Honlapkeszites

Több mint kétmilliárd forintból újítanak fel mellékutakat Zalában

Az idén több mint kétmilliárd forint összegbõl három szakaszon, közel kilenc kilométer hosszan újítanak fel mellékutakat Zala megyében - közölte a Zala megyei kormánymegbízott pénteken Keszthelyen.


Rigó Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetõivel közösen, az induló munkálatokról tartott sajtótájékoztatón elmondta: Keszthely és Várvölgy között 2,3 kilométer, Murakeresztúr és Letenye között 2,6 kilométer, Zalaapáti és Zalabér között pedig 3,8 kilométer hosszú szakaszon korszerûsítik a négy- vagy ötszámjegyû utakat.
A zalai útfelújításokra összességében 2 milliárd 160 millió forintot fordítanak ebben az évben.
A kormánymegbízott azt is hozzátette: a térségi elérhetõség javítására a kormány kiemelt figyelmet fordít, országosan mintegy 600 kilométernyi utat közel 87 milliárd forintból újítanak fel idén. Az Új Széchenyi Terv támogatásainak jóvoltából 2010 óta már mintegy 114 milliárd forintot fordítottak a négy- és ötszámjegyû utak megújítására.
Mázsi Attila, a Magyar Közút vezérigazgatója arra is kitért, hogy a kezelésükben lévõ közel 30 ezer kilométernyi magyarországi út kétharmada leromlott állapotú, vagyis ezeket legalább 15 éve nem újították fel. Az elmúlt tél idõjárása tovább rontott az útviszonyokon, pedig közel kétszer annyi forrást költöttek a téli útkezelési feladatokra, mint korábban, most azonban a kátyúzási munkák emésztik fel a forrásokat.
Manninger Jenõ országgyûlési képviselõ (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyûlés elnöke arról beszélt, hogy bár Zalában az országos átlagnál jobb az utak állapota, de az idõjárási körülmények miatt több jelentõs hiba is keletkezett, vagyis több forrást igényelnének a felújítások. Utalt rá, hogy országosan kétszer ennyi út újulhatna meg, ha terhes örökségként nem kellene az M5-ös és M6-os autópálya beruházásainak rendelkezésre állási díjával számolni.
A most korszerûsödõ zalai mellékutak kapcsán elmondta: részben a múlt öröksége az, hogy Keszthely környékén, még az M7-es autópálya építése kapcsán a kõbányákból alapanyagot szállító jármûvek tették tönkre az utakat. Felújításuk a környékbeliek Keszthelyre eljutását is könnyíti, de egyben a járásközpontok, illetve a felújított 76-os fõút megközelítését szolgálja.
Mórocz József, a közútkezelõ Zala megyei igazgatója a beruházások részleteirõl kifejtette: a most felújítandó szakaszokon több helyen az útpálya régi szerkezetét is kicserélik, kétrétegû aszfalt megerõsítést végeznek, rendezik a csapadékvíz-elvezetést, az útpadkákat, és felújítják az autóbuszöblöket. Keszthely és Letenye mellett várhatóan szeptemberre készülnek el a munkálatokkal, Zalaapáti térségében pedig ennél késõbb, de még az idén szeretnék elkezdeni a felújítást.

 

MTI - Kanizsa2013-05-03 13:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül