Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55983662    
Honlapkeszites

Konferencia az együttmûködésrõl, kínai vendégekkel

Wang Dajung polgármester-helyettes vezetésével hatfõs kínai delegáció érkezett Nagykanizsára, a kínai Shijiazhuang városából. A vendégek ezt megelõzõen, részt vettek a II. Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciáján Gödöllõn. A Város Napja programsorozatának részeként pénteken, a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ adott helyet annak a gazdasági rendezvénynek, amely a két város együttmûködési lehetõségeirõl tárgyalt.


Elsõként Cserti Csilla az Inkubátorház vezetõje köszöntötte a meghívottakat, majd Cseresnyés Péter Nagykanizsa polgármestere nyitotta meg a konferenciát. Õt Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kínai Tagozatának elnöke, a kormányzat mellett mûködõ Stratégiai Tanácsadó Testület-HITA tagja követte, aki a konferencia levezetõ elnökeként tartott rövid bevezetõt. Kínai testvérvárosunk képviseletében Wang Dajung mutatta be a 10 millió lakosú tartományi székhelyet, mely Hebei tartomány gazdasági és kereskedelmi központja. Városukban jelentõs gépipari, vegyi, gyógyszeripari, elektronikai, valamint könnyûipari cégek mûködnek. Shijiazhuang kereskedelmi központi státuszát jó földrajzi fekvésének, kiváló közlekedési kapcsolatainak köszönheti, hiszen közúti és vasúti csomópontja mellett, nemzetközi repülõtérrel is rendelkezik. Amint azt a polgármester-helyettes elmondta, Shijiazhuang Kína egyik legdinamikusabban fejlõdõ városai közé tartozik. Ezt alátámasztva említést tett a nemrég átadott nagy sebességû (350km/h) vasútvonalról, amely egy órára csökkentette a Peking-Shijiazhuang közötti menetidõt. Ez a beruházás mintegy 6,4 milliárd dolláros befektetés eredményeként készült el. Az elõadások sorát Nádasi Tamás kezdte, aki a kínai-magyar üzleti kapcsolatokat mutatta be, valamint Magyarország és Nagykanizsa lehetõségeit vázolta. A folytatásban Kámán László vezérigazgató prezentációja a Nagykanizsai Ipari Park jelenére és jövõbeli fejlesztési terveire koncentrált. Õt Birkner Zoltán a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatója követte, aki a felsõoktatási intézményérõl, annak nemzetközi kapcsolatairól és a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseirõl adott számot. A konferencia elsõ blokkjának zárásaként a kínai vendégek, az adózásra és a befektetéseket érintõ kérdéseire válaszolt Polay József a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Doucha Ferenc a VOSZ Zala Megyei elnöke és Nádasi Tamás.

A második részben Horváth István projektmenedzser Nagykanizsa belvárosának rehabilitációs tervét mutatta be, majd Németh Kornél energiagazdálkodási és környezetvédelmi referens Nagykanizsa Város megújuló energia hasznosításának koncepciójáról tartott elõadást. E koncepció a geotermikus energia, a napenergia, a biomassza és a hulladékgazdálkodás területeire alapozza a megújuló energiák hasznosítását. A kanizsai vállalkozások közül, Lovkó Csaba a Kanizsa Trend Kft-rõl, míg Kóbor Máté a Heat-Gázgép Kft. tevékenységérõl adott átfogó képet. A konferencia összegzését Nádasi Tamás adta, aki kitért azokra a területekre, ahol a két város vállalkozásai együttmûködhetnek. Ezek a vízkezelés, a környezetvédelem, a megújuló energiák hasznosítása, a gépipari, a gázipari, elektronikai és a bútoripari területen kínálnak jó lehetõségeket az együttmûködésre. Országos, valamint területi megközelítésben pedig, a logisztikai központok kialakítása, fejlesztése és a vasútfejlesztés jelenthet közös célokat. Wang Dajun zárszavában kiemelte, hogy szívesen látna nagykanizsai vállalkozásokat Shijiazhuangba, és reményét fejezte ki, hogy a testvérvárosok között példaértékû gazdasági és kulturális kapcsolatok épülnek ki a jövõben.

H.GY.
 2013-04-29 07:20:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül